Új játékelemek telepítésével befejeződött az óvodafelújítás

A Magyar Falu Program 30 millió Ft-os támogatásból befejeződött a Söjtöri Óvoda felújítása. A tetőszerkezet cseréje és a napelemek felhelyezése után az utolsó munkafolyamat is megvalósult. 5 új játékelemmel bővült az óvoda udvara . Mindegyik játékelem TÜV minősítéssel rendelkezik, így a kisgyermekek a lehető legnagyobb biztonsággal vehetik majd birtokba őket a jövőben.

Többször használatos szájmaszkot oszt ki az önkormányzat

Söjtör Község Önkormányzata a 65. év feletti lakosság részére a mai naptól többször használatos szájmaszkokat oszt ki. Az idősebb lakosság mellett a helyi egészségügyi dolgozók és az önkormányzati alkalmazottak is kapnak a szájmaszkokból. Az országosan tapasztalható maszkhiány miatt eddig nem volt lehetőség a kiosztásra. Reméljük, hogy ezzel is hozzá tudunk járulni a járvány helyben történő megelőzéséhez. Egyéb lakossági igényüket kérem jelezzék az önkormányzat felé, korlátozott számban rendelkezésre állnak még szájmaszkok.

 

Dr. Simán László háziorvos megkezdte rendelését

Tisztelt Söjtöriek!

 

Dr. Simán László háziorvos közleménye: hétfőtől  ismét a megszokott időpontokban rendelek. Tekintettel a válsághelyzetre a következő változtatásokat vezetem be:

– lázas, köhögő beteg kizárólag telefonon jelentkezhet, személyesen nem. Ezt szigorúan be kell tartani, szúrópróba-szerűen lázmérést fogunk végezni.  A rendel működőképessége a tét.

– A váróban egyszerre 3 beteg tartózkodhat, kijelölt helyre ülhetnek le. A többiek egymástól 2 m távolságot tartva a teraszon tartózkodhatnak.

– A lejáró okmányok / jogosítvány, közgyógy. igazolvány, szakorvosi  gyógyszerjavaslatok / meghosszabbítása halasztható, illetékes     hatóságok nem bírságolnak a veszélyhelyzet ideje alatt.

– A gyógyszerrendelés kizárólag e-recept formájában kérhető, telefonon.

-Házhoz hívás csak halaszthatatlan, másképp megoldhatatlan állapotokban  lehetséges. Előzetes telefon egyeztetés szükséges itt is.

– Aki teheti, a rendelőbe lépéskor viseljen szájmaszkot.

–  Minden rendelés után azonnali felület-csempe-padló fertőtlenítés szükséges.

 

Köszönettel és üdvözlettel!

Dr. Simán László

háziorvos

 

Lakossági felhívás E-ON ügyfelek részére

Tisztelt Fogyasztók!

Az E-ON az ügyfelek és a munkatársak egészségének védelme érdekében bizonytalan időre leállította a személyes felkereséssel járó villany- és gázmérők leolvasását. Söjtör településén a leolvasás március hónapban történik. Azon ügyfeleknél, akiknek a telefonszáma az E-ON rendszerében szerepel, a leolvasó telefonos megkereséssel él.

Minden fogyasztót kérünk, hogy 2020. március 24. napjáig az alábbi elérhetőségeken diktálják be mérőóráik állását (adott esetben a hegyi ingatlanét is):

Az olvasatlan lakossági mérők állását legkésőbb 2020.04.01. napjáig lehet a rendszerben rögzíteni.

A helyzetre való tekintettel együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Köszönettel:

Herczeg Szandra

leolvasó

E-ON

Összefogással az illegális szemetelők ellen

A Söjtöri Természetjáró Baráti Kör szervezésében valósult meg március 14-én széleskörű hulladékgyűjtési akció az Öreghegyen. Pápista Judit természetjáró szakosztályvezető fedezte fel a Nagykő-hegyháton azt a rengeteg mennyiségű szemetet, amit 30 fő, több órás önzetlen munkájával sikerült összegyűjteni. Söjtör Község Önkormányzata is elkötelezetten támogatta a megmozdulást. A tervek szerint igyekeztünk volna az egész hegyen végigmenni, de gyakorlatilag már azon az egy hegyháton közel 8 köbméter! szemét gyűlt össze.

Igyekeztünk a hulladékból adatokat gyűjteni a lehetséges szemetelőkre, több információt is találtunk, úgyhogy részben ismertek azok a személyek, akik szégyelljék magukat tettükért, hogy környezetükre és ezzel önmagukra nézve is ilyen szinten igénytelenek és felelőtlenek. Az Önkormányzat minden lakos részére biztosítja évente az ingyenes lomtalanítási szolgálatatást, illetve házhoz megy a szelektív hulladékgyűjtés is, ezért is felháborító és érthetetlen, hogy a hegyre felhordott szemét nagyrészt műanyag- és fémhulladékból áll.

Söjtör Község Önkormányzata elhivatott az illegális hulladéklerakók felszámolásában. Az elmúlt évben két alkalommal is csatlakoztunk országos szemétszedési akciókhoz. Az idei évben is folytatjuk az ilyen típusú aktivitásunkat. A jövőben nem kívánunk szó nélkül elmenni az illegális szemetelők mellett, jegyzői és rendőrségi feljelentéssel fogunk élni minden tudomásunkra jutó esetben! Szénásvölgy-pusztán folyamatban van egy rendőrségi nyomozás, ahol nagy mennyiségű, házfelújításból származó törmelék elhelyezője ellen tettünk feljelentést, illetve földkábel lefejtésének maradványai miatt.

Az Öreghegyre vezető utat be fogjuk kamerázni. Három okból kifolyólag is – vagyonvédelem, illegális szemetelők kiszűrése, illetve a pályázati forrásból felújított hegyi út állapotának megőrzése céljából. Utóbbi esetben el szeretnénk kerülni, hogy útvonalengedély nélkül járjanak nagy terhet szállító járművek a hegyben, amelyek kárt tennének az útban. Felhívom a figyelmet, hogy az utak állapotáért mindenki kártérítési felelősséggel tartozik!

Emellett jelzem minden zártkerti ingatlantulajdonosnak, hogy a hegyben ugyanazok az égetési szabályok érvényesek, mint a település lakott részén, vagyis hétfőn és pénteken 8-20 óra között, míg szombaton 8-12 óra között van lehetőség avar- és kerti hulladék égetésére. Kihangsúlyozom, hogy avar- és kerti hulladék égethető! Sajnos az elmúlt napokban értesültem olyan példáról, hogy fáradt olajjal műanyag lambériát tüzelt egy felelőtlen személy, ami felfoghatatlan szintű környezetkárosítás megint (mindez ca. 2 héttel a lomtalanítás után).

Kérek minden söjtörit, hogy gondolkodjon, mielőtt a környezetünk ellen cselekszik!

A szemétgyűjtési akciókért külön köszönet Pápista Judit túraszervezőnek és csapatának, az Önkormányzat dolgozóinak és a helyi fiataloknak!

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

Közérdekű tájékoztatás koronavírussal kapcsolatban

Tisztelt Söjtöriek!

 

A koronavírus járvánnyal kapcsolatban az alábbi intézkedések kerültek bevezetésre 2020. március 16. napjától:

– a Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal személyes ügyfélfogadása szünetel! Kérem Önöket, hogy a honlapon található telefonos és e-mailes elérhetőségeken keressék az ügyintézőket,

– a Söjtöri Óvoda nem fogad gyermekeket,

– az önkormányzati konyha étterme bezárt, ételt csak a szociális ellátottak és a hátrányos helyzetű gyermekek részére készítenek, mely éthordó helyett egyszer használatos műanyag edényben vihető el.

– Dr. Simán László háziorvos külföldi útját követően elővigyázatosságból a hónap végéig házi karanténban van, a helyettesítést Dr. Balogh Bibiána és Dr. Hosszú Zsolt látja el.

Kérjük Önöket, hogy tartsák be Magyarország Kormánya intelmeit a koronavírussal kapcsolatban.

Jelen helyi intézkedések visszavonásig érvényben maradnak.

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

 

60 napelem került az óvoda tetejére

A Miniszterelnökség a Magyar Falu Program keretében az óvoda felújítására Söjtör Község Önkormányzatának 30 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatást ítélt meg. A támogatásból megvalósult már a Söjtöri Óvoda Petőfi u. 2. szám alatti épületének tetőfelújítása, födémszigetelése. Következő lépésként megtörtént a napelemrendszer kiépítése. 60 db napelemet helyezett el a kivitelező a tetőn, ami 16,8 kWp termelő teljesítménnyel bír.

Bormustrát tartott a helyi kertbarát kör egyesület

Március 14-én tartotta éves bormustráját a söjtöri Dr. Bakonyi Károly Kertbarát Kör Egyesület. A borversenyen 44 nedű került a Szabó László, nyugalmazott kertészmérnök vezette zsűri asztalára. A borbírák között helyet foglalt Sabján Kitti helyi borász is, illetve Dr. Pálfi Dénes nyugalmazott kertészmérnök és Varga Eszter borász. 19 bor kapott arany minősítést, 16 ezüstöt, 8 bronzot, 1 nedű pedig oklevelet. A település bora címet Horváth János pinot blanc fehérbora érdemelte ki. A jó hangulatú est zenés vacsorával zárult.