Rangos nemzetközi elismerést kapott a hobbifotós háziorvosunk

Dr. Simán László söjtöri háziorvos “Szimmetria” című fotójával a luxemburgi székhelyű FIAP, azaz a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség ezüstmedálját nyerte el a szlovéniai VII. Pannonia Reflections pályázaton. Doktor úrnak ezúton is gratulálunk és büszkék vagyunk eme rangos elismerésére!

A kelet-közép-európai térség egyik legrangosabb fotóművészeti pályázatán díjat nyert alkotásán az északi fény játékosságát örökítette meg Izlandon.

Doktor úrnak további sikert kívánunk a kreatív hobbijához.

Folytatódik a közmunkaprogram 2021-ben is

A Belügyminisztérium pozitív elbírálásban részesítette Söjtör Község Önkormányzata 2021/2022. évi Járási Startmunka Mintaprogram pályázatát, melyet Könyves Gábor polgármester készített el és nyújtott be a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályához.

A helyi sajátosságokra épülő mintaprogram keretében a Belügyminisztérium 19 262 940 Ft támogatást nyújt. A program 12 fő részére biztosít munkalehetőséget, illetve közel 6 000 000 Ft értékben beruházási és dologi költségek elszámolására ad lehetőséget az önkormányzatnak. Az idei program ráépül az elmúlt évire, ami a település turisztikai vonzerejét fejlesztette az Öreghegyi vendégház felújításának befejezésével, környezetének rendbetételével.

Az új program 2021. március 1. napjával indul és 12 hónapot fed le. A munkavállalók kiválasztása a Foglalkoztatási Osztálynál folyamatban van. A közfoglalkoztatottak munkáját dicséri a település és környezetének rendezett látképe, az önkormányzati fejlesztéseknél, beruházásoknál való aktív közreműködés.

Söjtör Község Önkormányzata is segítséget nyújt a tragédiával sújtott söjtöri családnak

Szörnyű tragédiával kezdődött egy söjtöri család 2021-es éve. Szülést követően hunyt el egy háromgyermekes anyuka, akit férje mellett az egész település gyászol. A nagy baj közepette a család barátai, ismerősei összefogtak és gyűjtésbe kezdtek. E nemes kezdeményezéshez csatlakozott Söjtör Község Önkormányzata is. A család részére vásárolt az önkormányzat egy fagyasztóládát, hogy a rengeteg élelmiszeradományt legyen hova elhelyezni, emellett vásárlási utalvánnyal is segítjük a gyermekek és az édesapa helyzetét.

 

Egészségben gazdag boldog új évet kíván Söjtör Község Önkormányzata

Tisztelt Söjtöriek!

 

Ebben az embert próbáló időben, egy küzdelmes évet zárva kívánok Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében eredményekben és sikerekben, de legfőképpen egészségben gazdag új esztendőt!

A 2020-as évet beárnyékolta a világméretű koronavírus-járvány. Minden ember, család, vállalkozás megérezte hatását, ahogy az önkormányzati rendszer is a maga intézményeivel. A söjtöri önkormányzat lehetőségeihez mérten megtett mindent a településen élők védelme, a veszélyeztetettek segítése érdekében. Intézményeink működtetése zavartalan volt a higiéniai előírások maximális betartásával. A kormányzati és helyi intézkedéseket a lakosság fegyelmezetten vette tudomásul. 2021-ben továbbra is érvényben marad a közös önkormányzati hivatal korlátozott ügyfélfogadási rendje. Kérem Önöket, hogy csak halaszthatatlan okból keressék fel személyesen az ügyintézőket!

 

A nehézségek ellenére is számos eredményt sikerült elérni 2020-ban. Pályázati sikereink:

  • 30 millió Ft-ból megújult a közös önkormányzati hivatal épületének belső tere,
  • 30 millió Ft-ból fel lett újítva az óvoda tetőszerkezete, napelemek kerültek felhelyezésre, illetve új játszótéri eszközöket telepítettünk,
  • 11 + 4 millió Ft-ból befejeződött az Öreghegyi vendégház felújítása,
  • 10 millió Ft-ból zártkerti fejlesztés valósult meg (útfelújítás, illetve gyümölcsös telepítés),
  • 2,3 millió Ft-ból szociális célú tüzelőanyagot szereztünk be.

Önerős beruházás, fejlesztés eredménye volt az önkormányzati konyha éttermében a burkolatok cseréje, illetve a külső hőszigetelés és színezés. Megvalósult a vizesblokkok teljeskörű felújítása is. Az egészségházban található szolgálati lakás részleges felújításon esett át.

 

Minden beruházást összegezve 100 000 000 Ft értékben valósult meg fejlesztés 2020-ban a településen!

 

Az Ady u. 4. szám alatti romos ingatlan megvásárlásával az önkormányzatnak sikerült felszámolni egy szégyenfoltot. Az épület elbontása, illetve a tereprendezés január hónapban megvalósul. A jövőben további ingatlanok esetében kívánunk ilyen hathatós eredményt elérni.

Sajnálatos, hogy az covid-helyzet következtében az ígéretesen induló Öreghegyi vendégház kihasználtsága az év végére visszaesett. A korlátozó intézkedések miatt elmaradó vendégek mellett több helyi lakos sem tudta családi rendezvényét megtartani.

Örvendetes, hogy a településen 2020-ban két új napelempark beruházás indult el. A Felsőtemető és Kispuszta közti  40 hektáros területen ca. 8 milliárd Ft-ból megvalósult a beruházás. December hónapban a rendszer csatlakoztatva lett a söjtöri villanytelephez, így januártól megkezdődik a próbaüzem. Jelenleg a terület bekerítése zajlik.

A zsidó temető környezetében 60 hektáron tervezett napelempark engedélyeztetési eljárása lezárult. A 11 milliárd Ft-os fejlesztés beruházója alállomás építését kezdte el a Felsőtemetőtől északra. A területen november óta régészeti ásatások folynak, ami kismértékben hátráltatja a kivitelezési munkafolyamatokat. A tervek szerint 2021-ben ez a napelempark is elkészül.

Befejezésre vár a Béke utcai temetőtől keletre található 2 milliárd Ft költségvetésű napelempark is. A beruházó szándéknyilatkozattal vállalta, hogy 2021. december 31-ig megvalósul a fejlesztés.

 

A 21 milliárd Ft összértékű beruházások egyedülállók a szűkebb térségünkben!

 

Önkormányzati szempontból rendkívül nehéz gazdasági év várható 2021-ben! Köztudott, hogy a gépjárműadó mellett az iparűzési adó fele is elveszik az önkormányzatoknál az idei évben. Az intézményeink működése zavartalan lesz, de önerős beruházások, vagy önerőt igénylő nagyobb összegű pályázatok idén nem jöhetnek szóba. A kiegyensúlyozott, stabil önkormányzati gazdálkodás a kötelező feladatellátást teszi lehetővé elsősorban.

 

Vigyázzanak magukra 2021-ben is!

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

 

 

 

 

 

 

 

 

Meghitt karácsonyi ünnepeket kíván Söjtör Község Önkormányzata

Kedves Söjtöriek!

 

Ebben az embert próbáló időben, egy küzdelmes év végéhez közeledve kívánok Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében meghitt ünnepi készülődést, békés, áldott karácsonyt és sikerekben, de legfőképpen egészségben gazdag új esztendőt!

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

 

Rendkívüli gázszünetet hirdetett az E.ON

Tisztelt Lakosság!

 

Rendkívüli üzemzavart jelentett be percekkel ezelőtt az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. A Söjtör-Pusztaszentlászló gázhálózati vonalon több órás gázszünet várható. Az E.ON szakemberei dolgoznak a probléma megoldásán és kérik a lakosság türelmét.

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

Karácsonyi ajándékban részesült a 65. év feletti lakosság

Söjtör Község Önkormányzata karácsony ünnepének közeledtével az idei évben is megajándékozta a település 65. év feletti lakosságát. A 157 fő hölgy és 99 fő úr a napokban kapta kézhez az ajándékcsomagokat.

A karácsonyi üdvözlőlap mellé a hölgyek Panettone olasz kuglófkülönlegességet kaptak, míg az urak egyedi palackozású vörösbort és Marlenka tortagolyókat. Az ajándékcsomagokba 1-1 db FFP2 típusú szájmaszk is került.

Minden kedves Lakosnak kellemes karácsonyi ünnepeket kívánunk és legfőképpen jó egészséget!

5 éves lett a söjtöri mentőállomás

2015. december 12-én avatta fel az Országos Mentőszolgálat operatív igazgatója, dr. Czirner József, az országos program projektigazgatója, dr. Gyöngyösi Péter, a régióigazgató dr. Lórántfy Mária mellett a térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő és Söjtör község polgármestere, Könyves Gábor a mentőállomást.

Napra pontosan 5 évvel később Söjtör Község Önkormányzata képviseletében Könyves Gábor polgármester és Mónok Tibor alpolgármester köszöntötte a mentősöket. A község lakossága nevében mondtak a településvezetők köszönetet az elmúlt 5 év áldozatos és lelkiismeretes munkájáért. Vincze Luca megyei vezető mentőtiszt és Lezsán Krisztián állomásvezető vették át az önkormányzat ajándékait.

A mentőállomáson 13 fő teljesít szolgálatot 2 db mentőautóval. Az 5 év alatt 4643 esetben vonultak a mentők, összesen 343 704 km-t tettek meg. Az állomáshoz közvetlenül 19 település ellátása tartozik.

A kezdetektől szoros együttműködés jellemzi az önkormányzat és a mentősök mindennapjait. Többek között a közfoglalkoztatottak nyírják a füvet és tartják karban a területet az állomás körül, a napokban villanyszerelési hibák elhárításában segített az önkormányzat. A mentősök több esetben tartottak előadást az iskolások, a lakosság, a hivatali dolgozók részére, de nyílt nap keretében ismerkedhettek már az ovisok is a mentőkkel. A mentősök a közösségi rendezvények (civil szerveztek napja, szüreti felvonulás) aktív résztvevői.

A söjtöri mentőállomáson dolgozóknak munkájukhoz kitartást és jó egészséget kívánunk!