Két nap alatt sikerült kihordani a szociális célú tűzifa támogatást az igénylőknek

Söjtör Község Önkormányzata 2 357 120 Ft támogatásban részesült a Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag pályázatán. November 24-én és 26-án az önkormányzat megbízásából Pergel Balázs ev. a Zalaerdő Zrt. Vas-völgyben készletezett tölgy tűzifájából 128 erdei köbmétert szállított ki a 89 igénylő háztartáshoz (képünkön Hermann György kispusztai lakos veszi át a támogatást). A kiosztást Miklós Alexandra, a Söjtöri Család- és Gyermekjóléti Szolgálat családsegítője koordinálta.

 

Isten éltesse Sághegyi Gellért plébános urat

Sághegyi Gellért plébánost, községünk díszpolgárát köszöntötte otthonában 75. születésnapja alkalmából Könyves Gábor polgármester és Mónok Tibor alpolgármester. Plébános úr Zalaegerszegen született 1945. november 24. napján abban a házban, ahol most is a húga él. Söjtörön 1985. óta, vagyis 35 éve szolgálja már a híveket, időközben a gondjaira bízott 4 másik település lakóival együtt.

Plébános úr a korral együtt járó fáradalmak ellenére tovább kívánja folytatni munkáját. Az egyházi jogrend értelmében minden 75. életévet betöltő plébánosnak kötelezően kérni kell a Püspök atyától a szolgálat alóli felmentést, amit Gellért atya is megtett, de bízva Dr. Székely János megyéspüspök bölcsességében, reméljük, hogy Sághegyi Gellért plébános tovább dolgozhat a söjtöriekért.

Az önkormányzat nevében Plébános úr házi könyvtára Diós István a Szentek élete című kétkötetes kiadványával bővült. Községünk Díszpolgárának jó erőt és egészséget kívánunk!

89 háztartás részesül szociális célú tüzelőanyag támogatásban

Söjtör Község Önkormányzata 2 357 120 Ft támogatásban részesült a Belügyminisztérium szociális célú tüzelőanyag pályázatán. Ebből az összegből 128 erdei köbméter keménylombos tűzifát vásárol az önkormányzat a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetétől. A támogatásból 89 háztartás részesül a településen. A szociális célú tüzelőanyag kiosztása és kiszállítása november hónap utolsó hetében várható.

Koronavírus hírek Söjtörről

Tisztelt Söjtöriek!

 

Magyarország Kormánya 2020. november 4-én rendkívüli jogrendet hirdetett meg. A kormány a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

November elejétől településünkön is megnövekedett a járványügyi megfigyelés alá helyezettek létszáma. A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya által az önkormányzathoz eljuttatott határozatok értelmében a mai napig 14 fő estében hatósági házi karantén került már megszüntetésre.

Tudomásunk szerint aktuálisan a községben 3 fő áll járványügyi megfigyelés alatt. Sajnálatos módon a Népegészségügyi Osztály rendkívüli leterheltsége miatt az információáramlás lassú, így sok esetben már csak a karanténhelyzet feloldásáról értesülünk.

Továbbra is kérjük Önöket, hogy maradéktalanul tartsák be Magyarország Kormánya által meghozott védelmi intézkedéseket. Söjtörön továbbra is korlátozott a közös önkormányzati hivatal ügyfélfogadása, egyéb helyi intézkedésre egyelőre nem került sor.

Az év hátralevő részében minden önkormányzati rendezvény elmarad (közmeghallgatás, idősek karácsonya, falukarácsony). A 65 év feletti lakosság a korábbi évekhez hasonlóan karácsonyi ajándékban részesül, ahogy az óvodások és iskolások számára is biztosítja a télapó csomagokat az önkormányzat.

Jó egészséget kívánunk mindenkinek!

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

Bizonytalan ideig szünetel a kormányablak busz

H I R D E T M É N Y

  

 

A Zala Megyei Kormányhivatal Zalaegerszegi Járási Hivatal

Járási Hivatalvezető

 értesítése alapján

tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozása érdekében tett kormányzati

intézkedésekkel összhangban, valamint a személyes találkozások csökkentése érdekében

a Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat (KAB busz) működése 2020. november 11. napjától felfüggesztésre kerül.

Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett

SÖJTÖRI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJÉNEK TÁJÉKOZTATÁSA

 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet 1.§-a alapján:

A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírus világjárvány (a továbbiakban: koronavírus világjárvány) következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki. 

A Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatalban az ügyfélfogadás 2020. november 4. napjától határozatlan ideig szünetel.

 

Telefonon és e-mailben továbbra is állunk az Önök rendelkezésére!

Elérhetőség: 06/92/569-008

E-mail: sojtor.info@tolna.net

 

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

 

Tisztelettel:

Dr. Szabó Eszter

jegyző

Keresztszentelésre került sor a nagytemetőben

“Aki keresztet vet, az örök életet arat”

Ezzel a gondolattal köszöntötte Könyves Gábor polgármester október 31-én a Béke utcai nagytemetőben egybegyűlteket a „Mindenki keresztje” avatóünnepségén. Külön köszöntötte Sághegyi Gellért plébános urat, a község díszpolgárát, a kereszt felszentelőjét, akinek az indíttatására került kijelölésre ez  a kereszt, azzal a céllal, hogy a személyes kötődés nélküli temetőlátogatóknak is méltó helyet és körülményt biztosítson az önkormányzat, hogy egy gyertya lángja mellett az elhunyt szeretteikre emlékezhessenek. Az avatón közreműködött Kiss Ágnes kántor és a Söjtöri Népdalkör Egyesület, valamint verset mondott Málovicsné Tánczos Irén.

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete teljes egyetértésben állt az ügy mellé, a legnagyobb dilemmát a kereszt kiválasztása okozta. Ugyanis voltak olyan magánszemélyek, akik egy homokkő emlékművet szerettek volna felújíttatni, volt kezdeményezés új fakereszt állítására is a ravatalozó elé. De Plébános úrral közösen ennek a keresztnek a renoválása mellett döntöttek a képviselők, hiszen 1903-ban Festetics Mária már gondolt az utókorra, mikor a következő gondolatokat vésette a talapzatra: „Családja szeretett tagjainak és mindazoknak, akik Istenben itt nyugszanak”. E gondolat alapján is, de megjelenésében, méretében és elhelyezkedésében is méltó módon fogja betölteni ez a kereszt a jövőbeni szerepét.

A felújítás a zalaegerszegi Reneszánsz Kőfaragó Kft. szakemberei munkáját dicséri. Az itt álló kereszt rendkívül elkoszolódott az elmúlt 117 évben, a kereszt szára eltört, meghajlott. A sérült részeket kicserélték, a rengeteg hajszálrepedést korrigálták. Így letisztítva és feljavítva egy igazán impozáns látványt nyújtó emlékművel gazdagodik a nagytemető. Tüske Attila egyéni vállalkozó építette a talapzat köré azt a kis térkövezett részt, ahova mindenki el tudja helyezni majd a koszorúját, mécsesét.

Az önkormányzat és Plébános úr legnagyobb örömére támogatók is csatlakoztak a kezdeményezéséhez. A Képviselő-testület háláját és nagyrabecsülését fejezi ki Borda Kálmán úr felé, aki 200 000 Ft-tal támogatta a felújítási munkálatokat, valamint köszönet a Söjtöri Polgárőr Egyesület 100 000 Ft-os támogatásáért, amit a vasgyűjtésből származó bevételéből biztosított.

Az idei évre több temetői felújítást és fejlesztést is célul tűzött ki az önkormányzat. Cél volt a parkosítás, a temető látványkép rendezése, egy térköves járda kiépítése a kisajtótól a ravatalozóig, illetve a kavicsos feljáróút állapotának javítása, de a koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadások, a bevételkiesések és az állami elvonások ezt nem tették lehetővé. De remélhetőleg jövőre a fejlesztések egy részét már meg lehet valósítani. Akár összefogás árán is, ahogy ennek a keresztnek a felújítása is nagyon szép példa erre.

20. túrát teljesítette a természetjáró baráti kör csapata

2020. október 24-én az Öreghegyi vendégház avatójával egybekötött túrán közel 50-en indultak útnak a Söjtöri Természetjáró Baráti Kör tagjai, valamint az önkormányzat dolgozói és családtagjai. Ez volt a túracsapat 20. szervezett túrája!

Az útvonal a Deák teljesítménytúra 20 km-es szakasza volt Söjtör és Pusztaszentlászló között. A csapat jó hangulatban tette meg a kilométereket, többször megálltunk, ettünk, ittunk, beszélgettünk.  Külön öröm, hogy a természetjárókhoz több vendég is csatlakozott. Őket is és a régi tagokat is szeretettel várjuk további túráinkra is.

Köszönjük Söjtör Község Önkormányzata támogatását, illetve a lehetőséget, hogy túráink során több alkalommal is az Öreghegyi vendégház kiindulópont vagy zárópont lehetett.

 

Pápista Judit

STBK

 

 

 

Hazai győzelmet ünnepelhettek a focisták

A Söjtöri DFSE a megyei III. osztályú bajnokság 11. fordulójában a Sárhida csapatát fogadta hazai környezetben. A söjtöri csapat a félidőben már 3-0-ra vezetett Soós Balázs mesterhármasával, a végén 4-3-as sikernek örülhettek a fiúk.

A győzelmet beárnyékolja a csapatkapitány, Bakonyi Zsolt súlyos bokasérülése. Ezúton is jobbulást kívánunk!

Felhívás gázszünetről

Az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. üzemzavar elhárítási munkát végez Söjtör települést érintően, melynek következtében 2020.10.29-én 11:00 és 15:00 óra között gázszolgáltatási szünet várható.

Kérjük, a munkálatok ideje alatt tegyék meg a szükséges intézkedéseket a teljes földgázfelhasználás leállítására a saját üzemeltetésébe tartozó fogyasztási helyeken.

A gázszünet után a nyomásszabályozó(ka)t szíveskedjenek visszakapcsolni!

További információkért hívja területgazda kollégánkat a +36 30 474-8105 telefonszámon.

 

 

E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.

Zrínyi M. u 32.

H-8800 Nagykanizsa

Határozatlan ideg szünetel a hivatali ügyintézés a vírushelyzet miatt

SÖJTÖRI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐJÉNEK TÁJÉKOZTATÁSA

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a vírushelyzetre való tekintettel a közös önkormányzati hivatalban az ügyfélfogadás

2020. október 27. napjától határozatlan ideig szünetel.

 

Kivételt képez a Bursa Hungarica pályázattal és a szociális tűzifával kapcsolatos ügyintézés.

Ebben az esetben az Ügyfelek kizárólag szájmaszkban léphetnek be, továbbá csak testhőmérséklet mérését és kézfertőtlenítést követően tartózkodhatnak az épületben.

Telefonon és e-mailben továbbra is állunk az Önök rendelkezésére!

Elérhetőség: 06/92/569-008

E-mail: sojtor.info@tolna.net

Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

 

Dr. Szabó Eszter

jegyző

Felavattuk az Öreghegyi vendégházat!

2020. október 24-én Söjtör Község Önkormányzatának képviseletében Könyves Gábor polgármester, Mónok Tibor alpolgármester, Dr. Szabó Eszter jegyző, illetve Hozbor Tamás egyéni vállalkozó, generálkivitelező, valamint stratégiai partnerként a Válickavölgye Vadásztársaság elnöke, Varga Árpád felavatták az Öreghegyi vendégházat. Az épületet Sághegyi Gellért plébános, községünk díszpolgára áldotta meg. Az avatót követően közel 200 fő indult túrázni a Deák teljesítménytúrák útvonalán.

Az idősebb helyi lakosoknak egy fogalom volt a 80-as évek végétől az Ibituba név, ahogy ezt az épületet a köznyelv hívja évtizedek óta. Dr. Keszei Gyula korábbi háziorvos álmodta meg ezt a házat anno, de igazán hasznát sem ő, sem családtagjai nem vették. Ezért is fordulhatott elő, hogy az épület az elmúlt közel 20 évben gyakorlatilag ki sem volt nyitva, a terület az enyészeté kezdett válni.

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018-ban kezdett el foglalkozni azzal a gondolattal, hogy legyen egy olyan közösségi színtér, ami természetközeli, valamint a településen hiánypótló beruházásként szálláshelyszolgáltatást is tudjon nyújtani. Ezzel a meggondolással kerestük meg 2 éve Dr. Keszei Gyula örököseit. Akik az első pillanattól kezdve partnerei voltak az önkormányzatnak. 2018. augusztusában megkötöttük az adásvételi szerződést, majd szeptembertől elkezdődött a terület gaztalanítása. Pár hét alatt olyan szinten sikerült az épület környezetét rendbe tenni, hogy a 2018-as Deák-túra előtti hegyi szemétgyűjtési akció utáni ebédet a polgárőrök már itt a teraszon fogyasztották el.

A környezet rendbetételével párhuzamosan elkezdődött az épület alsó szintjének átalakítása. Eredetileg alul és felül is 2-2 szoba volt fürdővel, amit egy házi vízmű látott el a kútból. Első feladatként önerőből kiépítettük ide a vezetékes ivóvízhálózatot. A 2019-es közfoglalkoztatási Startmunka Mintaprogram során nyertünk a Belügyminisztériumtól 4 millió Ft fejlesztési támogatást. Ebből sikerült az alsó szinten kialakítani egy közösségi teret, ahol 50 főt tudunk leültetni. Átépítettük a cserépkályhát. Berendeztünk egy vadonatúj konyhát és 2 mellékhelyiség is készült.

Az idei évben a Leader vidékfejlesztési program 11 millió Ft-os támogatásából, illetve a Startmunka Mintaprogram 4 millió Ft-os hozzájárulásából megvalósult az aszfaltozott feljáró, valamint a 200 nm-es térköves parkoló, ami Tüske Attila egyéni vállalkozó munkáját dicséri. A házban elkezdődhetett a felső szint kialakítása. Minden falat kibontottak a közmunkásaink, majd a helyi vállalkozó, Hozbor Tamás és édesapja kialakították a 4 db szobát, mindegyikhez külön fürdőszoba is tartozik. Az épület kívülről újra lett színezve, lecseréltük az ereszcsatornákat, illetve megtörtént a terasz fa elemeinek a lefestése. A homlokzati ablakokon kívül minden nyílászáró is ki lett cserélve. A szobák bebútorozása már önerőből valósult meg.

Az ingatlanon belül található alsó házon is történtek felújítások. Ki lettek cserélve a nyílászárók, megújult a tetőszerkezet, illetve ott is megtörtént a homlokzat átfestése. A belső felújítás a 2021-es év feladata lesz. Ahhoz az épülethez tartozik egy nagyon hangulatos téglaboltíves pince is. Szeretnénk továbbá egy kültéri kemencét is építeni, parkosítani, vannak még tereprendezési feladatok.

Október 1. napjától indult el a vendégház működtetése, mint szálláshely. Az első vendégeink Debrecen környéki vadászok voltak, akik a Válickavölgye Vadásztársaság vendégvadászai voltak. A vadásztársaságra stratégiai partnerként tekintünk a jövőbeni működtetés során.  Az elmúlt két évben számos rendezvénynek adott már otthon az épület – két alkalommal volt már a forraltboros túra záróállomása, ahogy a nyitott pincék túrának is; a helyi természetjáró baráti kör több alkalommal indult innen túrázni vagy zárta a túráját; az idei évben itt ért véget a nyárbúcsúztató bringatúránk, illetve két hete az önkormányzati gyümölcsös ültetése után is itt láttuk vendégül a közösségi munkában résztvevőket. Civil szervezetink közül többen tartottak itt már évzáró közgyűlést vagy egyéb összejövetelt. A vendégház adott otthont a Hosszú Élet Titka Egyesület 14. Nemzetközi Művésztelepének is. Köszönet az egyesületnek, hogy a szobákba elhelyezett festményekkel támogatta az önkormányzatot. De lakosság részéről is tartottak itt már bérmálást, szűk körű lakodalmat, születésnapot, legénybúcsút, novemberben keresztelőnek ad otthont az épület.

Ebből is látszik, hogy sikerült egy olyan helyszínt létrehoznunk, ahol minden korosztály, minden társaság, civil szervezet és az önkormányzat is meg tudja tartani színvonalas körülmények között a rendezvényeit, illetve minőségi szálláshelyszolgáltatást tud nyújtani az önkormányzat. Pár héten belül elindul a vendégház önálló honlapja, ahol minden információ megtalálható lesz majd.