Zalavíz Zrt. közleménye tároló tisztításról

A Zalavíz Zrt. értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy 2021.05.10. (hétfő) napján 12:00-16:00 óra között a söjtöri vízműhöz tartozó víziközmű létesítményében tároló tisztítást végez, így a megadott időpontban átmeneti vízhiány és vízminőségváltozás, illetve nyomáscsökkenés fordulhat elő.

A Zalavíz Zrt. a fogyasztók megértését kéri.

 

Észak Zalai Víz- és Csatornamű Zrt.

8900 Zalaegerszeg, Balatoni út 8.

Tel: 92-500-300

15 millió forint támogatást nyert a Söjtöri Római Katolikus Egyházközség pusztamagyaródi filiája

Sághegyi Gellért plébános úr és Pusztamagyaród Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Söjtöri Római Katolikus Egyházközség Pusztamagyaródi Filia templomának felújítására. Az “Egyházi tulajdonú épületek felújítási munkái” (EEÖR-KP-1-2021/1-001282) pályázaton vissza nem térítendő támogatásként 15 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.-től az egyházközség.
Plébános úrnak és a pusztamagyaródiaknak gratulálunk a sikeres pályázathoz és jó egészséget kívánunk a munkálatokhoz.

 

Felújítás és eszközbeszerzés a Taksonyi Német Nemzetiségi Óvodában – Taksony

bgazrt.hu

 

A söjtöri táj fotópályázatra hívja az érdeklődőket

Söjtör Község Önkormányzata és a Deák Ferenc Emlékház fotópályázatot hirdet a település iránt érdeklődők számára.

A természetes és az épített környezetet bemutató fotókat 2021. október 31. napjáig várjuk megküldeni a Deák Ferenc Emlékház Facebook oldalára. A beérkezett pályaműveket Söjtör Község Önkormányzata által felkért zsűri bírálja el. A három díjazott tárgyi jutalomban részesül.

A témaválasztás teljesen szabadon választott, egyedüli kritérium hogy a tartalom a településhez kötődjön, mint ahogy a Németh Árpád helyi vállalkozó által is a figyelmünkbe ajánlott pitypangtengerben úszó kaszáló a sportpálya szomszédságában, ahonnan pazar látvány tárul elénk Söjtör felé nézve.

Minden pályázó maximum 3 db pályaművet küldhet be. A képek kizárólag saját művek lehetnek. A pályázatra beküldött képeket Söjtör Község Önkormányzata szerzői jog érvényesítés nélkül bármikor felhasználhatja. A díjazottakat személyesen értesítjük.

Minden pályaművet szeretettel várunk!

 

 

Fatelepítést végez az önkormányzat

A 2021. évi Járási Startmunka Mintaprogram keretében a közfoglalkoztatottak a napokban fatelepítést hajtottak végre több önkormányzati ingatlanon. A 0453 hrsz-ú területen erdősítés céljából 5 000 tő facsemete került a földbe.

A Deák Ferenc út 69. száma alatti telken 180 db Nordmann fenyőcsemetét raktak el a közfoglalkoztatottak. A funkció nélküli ingatlanra ültetett fenyőket az önkormányzat a jövőben saját intézményei részére kívánja elsősorban felhasználni, de adott esetben biztosítható lakossági igények kiszolgálása is.

 

TARR Kft. közleménye – hálózatfejlesztés miatti szolgáltatáskiesés

Tisztelt Előfizetőnk!

2021.04.28-án 00:00 és 06:00 között hálózatfejlesztési munkálatok miatt minden szolgáltatásunkban teljes kiesés várható az alábbi településeken:

Bak, Baktüttös, Bocfölde, Csertalakos, Pusztaederics, Pusztaszentlászló, Sárhida, Söjtör, Szentkozmadombja, Tófej

Amennyiben a jelzett időtartam lejártát követően sem érhető el a szolgáltatása, kérjük, hogy műszaki segítségnyújtás érdekében keressen minket a lenti elérhetőségeink bármelyikén.

Köszönjük türelmét és megértését a munkálatok alatt!

Tisztelettel:

TARR Építő, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

ELÉRHETŐSÉGEINK:
Telefonos ügyfélszolgálat 1223 (minden nap 8:00 – 21:00)
Email: info@tarr.hu

Térkövezett járda épül a Béke utcai nagytemetőben

Tisztelt Söjtöriek!

 

A Béke utcai nagytemetőben 2021. március 30. napjával járdaépítés veszi kezdetét. Az önkormányzat idei évre kitűzött temetőfejlesztési feladatainak első üteme indul ezzel el.

Kistüttősi Gyula vállalkozó és Söjtör Község Önkormányzata térkövezett járdát építtet a temetőbe látogatók kényelmét és biztonságát szolgálva.

A 120 cm széles és 120 fm hosszú járda a sírkert személyi bejárójától indulva a Béke utcával párhuzamosan halad a kerítés mellett, majd felkanyarodik a ravatalozó épületéhez, érintve az elmúlt évben felavatott Mindenki keresztjét.

A munkálatok több hetet vesznek igénybe, kérjük a Tisztelt Lakosság türelmét, illetve vigyázzanak az érintett szakaszon.

Söjtör Község Önkormányzata ezúton is köszönetet mond Kistüttősi Gyula úrnak a támogatásért.

 

Söjtör, 2021. március 30.

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester

Nemzeti Kibervédelmi Intézet felhívása

 

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
Nemzeti Kibervédelmi Intézet

 

Riasztás

 

Csomagküldő szolgáltatók nevével visszaélő, káros kód terjesztéssel összefüggő SMS üzenetekkel kapcsolatban
(2021. március 24.)

 

Tisztelt Lakosság!

 

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki a megnövekedett számú, kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó SMS üzenetekkel kapcsolatban. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az SMS üzentekben, be nem fizetett szállítási díj vonatkozásában próbálnak meg pénzt, illetve adatokat megszerezni, valamint egyes esetekben Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes káros kód letöltést végrehajtatni a felhasználóval.

 

Az SMS üzenetek főbb jellemzői:
• A csaló üzenetet küldők a legtöbb esetben az SMS törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igyekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére hivatkozva.
• Egy ilyen üzenet tartalma: „Megérkezett a csomagja, kövesse nyomon itt: https://(valtozó hivatkozás)”
• Az eddigi adatok alapján minden esetben magyar mobilszolgáltató hálózatából érkeztek az üzenetek. Fontos kiemelni, hogy az SMS-ekben szereplő URL-ek dinamikusan változnak.

 

A támadás menete:
• Amennyiben az áldozat megnyitja az üzenetben kapott hivatkozást, egy csaló weboldal jelenik meg, amely sok esetben rendkívül jól utánozza a megszemélyesített cég valódi bejelentkezési felületét ─ például logók, színek, tipográfiai jellemzők ─ felhasználásával. A mostani esetek során legtöbbször a FedEx került megszemélyesítésre .
• Ezek a káros oldalak egy alkalmazás telepítésére próbálják rávenni az áldozatot ─ a megtévesztés szerint a csomagküldemény nyomon követéséhez.
• Azonban ha a felhasználó letölti a feltételezett alkalmazást az eszközre, egy adatlopó képességekkel felruházott Trójai vírus kerül telepítésre. A vírus telepítése után majdnem minden szolgáltatáshoz hozzátudnak férni, mint például: SMS, MMS írás, küldés, Internet, Bluetooth, NFC, telefonkönyv stb..

Fertőzés esetén az NBSZ NKI javasolja, hogy az érintett eszközön haladéktalanul végezzenek el egy gyári visszaállítást. Az NBSZ NKI javaslatai a káros tevékenységet végző SMS üzenetek kezelésével kapcsolatban:
• Soha ne kattintson az üzenetben levő applikáció letöltés hivatkozásra!
• Amennyiben az SMS üzenetben található káros hivatkozás megnyitásra került, haladéktalanul értesítse az intézmény informatikai területét!
• Minden esetben külön keressen rá az adott cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valóságtartalmát!
• Incidens bejelentése az NBSZ NKI részére a csirt@nki.gov.hu e-mail címen vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül, melyek során a feladó telefonszáma, valamint a szöveges üzenetben található hivatkozás is kerüljön rögzítésre.

 

Nemzetbiztonsági Szakszolgálat
Nemzeti Kibervédelmi Intézet
Telefon: +36-1-336-4833
Incidensbejelentés: csirt@nki.gov.hu

Elkészült a település húsvéti dekorációja

A község központjában megtekinthető a település húsvéti dekorációja. A színpompás díszítést a Söjtöri Népdalkör Egyesületnek, illetve támogatóiknak – Málovicsné Tánczos Irén, Kiss Ágnes kántor, Könyves László – köszönhetjük. A kialakításban aktívan közreműködött Butykó Béla falukarbantartó, valamint az önkormányzati közfoglalkoztatottak is.

Köszönjük a Hölgyek és Urak munkáját és aktivitását!

Általános lakossági tájékoztató az önkormányzat 2021. évi terveiről

Tisztelt Söjtöriek!

 

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete informális megbeszélés keretében kijelölte a 2021. évi terveket és célokat a településfejlesztés vonatkozásában, melynek főbb irányvonalairól kívánok tájékoztatást nyújtani Önöknek

Elfogadásra került az 1/2021 (II.18.) önkormányzati rendelet az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről. A költségvetési főösszeg 262 633 925 Ft, melyből kitűnik, hogy a koronavírussal összefüggő kormányzati elvonások (gépjárműadó teljes megvonása, illetve az iparűzési adó 50%-os mérséklése) miatt az önkormányzat saját bevételei közel 10 millió Ft-tal csökkennek az előző évhez képest, ami a közfeladatok ellátását nem befolyásolja, de a beruházások szempontjából súlyos érvágás.

Ennek ellenére vannak fejlesztési célok, melyeket 95-100%-os pályázati forrásból tervezünk megvalósítani. A Képviselő-testület pályázatot kíván benyújtani a Belügyminisztériumhoz az Egészségház energetikai fejlesztésére, illetve új bölcsőde kialakítására az óvoda épülete mellett. A Magyar Falu Program keretében szolgálati lakás felújítás, közösségi tér kialakítás, eszközbeszerzés (kistraktor tartozékokkal), temetői fejlesztés (útfelújítás, járdakialakítás, urnafal építése, Felső-temetőbe Mindenki Keresztje) szerepel az elképzelések között. Az idei első sikeres pályázatunk a Belügyminisztérium 19,2 millió Ft-os támogatása a 2021/2022. évi Járási Startmunka Mintaprogramhoz, melynek keretében 12 fő látott munkához a községben.

Hosszabb távon bizakodásra ad okot a településen megvalósuló napelempark beruházások. A Kispuszta és a Felső-temető közti területen húzódó 40 hektáros beruházás próbaüzem alatt áll. A zsidó temető környékére tervezett 60 hektáros, 11 milliárd Ft-os projekt építési engedélyt kapott, az idei évben egy alállomás kivitelezése, illetve a megvalósítási területhez vezető út megerősítése és a felvonulási létesítmények elhelyezése szerepel a tervek között, maga az építkezés 2022-ben valósul meg. A Béke utcai temető melletti elhúzódó beruházás is új lendületet kap a tavasz folyamán. A 8 hektáros projekt fele az idei évben megépül, míg 4 hektáron új engedélyek beszerzését indítja el a beruházó, ehhez új építési technológiát is fog alkalmazni, ezért a terület felén felszedik majd a tartószerkezeteket, hogy a fix állványok helyett forgómotoros napkövető napelemes rendszert telepítsenek.

A fejlesztésekhez kapcsolódóan Söjtör Község Önkormányzata a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézmények partnerségi egyeztetésének szabályairól szóló 5/2017. (V. 16.) sz. önkormányzati rendelete alapján értesíti az ingatlannal rendelkező személyeket, valamennyi székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetet és bejegyzett egyházi és civil szervezetet, hogy az önkormányzat a településrendezés eszközeinek módosítását kezdeményezte a 13/2021. (II. 15.) sz. Kt. határozatával a község belterületén a beruházások elősegítése, külterületén a naperőművek telepítése, valamint a vendégház fejlesztése érdekében. A felhívás és a véleményezési dokumentáció megtalálható az önkormányzat honapján (www.sojtor.eu).

A napelemes beruházások megvalósulásával az önkormányzat saját bevételei jelentős mértékben növekednek majd. Addig is igyekszünk plusz bevételi forrásokat kiaknázni. A tél folyamán fakitermelést folytattunk saját területen, Gene-hegy előtt, amely ca. 3 millió Ft nyereséget hozott az önkormányzatnak. A Kossuth utca és annak folytatása a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében van, a Magyar Közút ezúton is tájékoztatja a Kossuth utca lakóit, illetve a gene-hegyi ingatlanhasználókat, hogy idén a Zalaerdő Zrt. és több magán erdőgazdálkodó is jelentős mértékű fakitermelési munkálatot fog végezni, így a kamionforgalom sokszorosa lesz a megszokottnak.

További bevételeket remélünk az Öreghegyi vendégház működtetésétől. A kezdeti élénk kihasználtságnak sajnos gátat szabott a világméretű járvány. Amint enyhülnek a korlátozások, reméljük a szálláshely iránt érdeklődők is visszatérnek Söjtörre. Emellett előzetes tárgyalások alapján a naperőmű beruházók is tartósan igénybe fogják venni a vendégházat.

A koronavírus-járvány sajnos továbbra is jelen van a mindennapjainkban. Bizakodásra ad okot, hogy a településen is zajlik már az oltás. Dr. Simán László háziorvos március óta heti két napon oltja a betegeket. Kérjük, hogy kedden és pénteken csak akut esetben látogassanak el a rendelőbe, hogy az oltási folyamat zavartalanul menjen. Ugyanígy felhívjuk a figyelmet, hogy a közös önkormányzati hivatalt is kizárólag halaszthatatlan okból keressék fel személyesen.

Az idei év tervei között szerepelnek kisebb költségű településképet javító intézkedések. Az utcanévtáblák cseréje, illetve a falutáblák karbantartása a közeljövőben megvalósul. A Deák Emlékház parkjában sajnos több puszpángbokor is menthetetlenül elszáradt. Veszélyt jelent a kastélyparknál felvezető járda melletti 3 db hársfa is. A fák koronája tele van fagyönggyel, már kisebb széllökések esetén is száraz gallyak, ágak potyognak le. Így a Képviselő-testület fájó szívvel, de biztonsági szempontból ezeknek a fáknak a kivágása mellett döntött. Ugyanúgy veszélyforrást jelentenek a sportpálya körüli fűzfák. Minden vihar után ágak sokasága teríti be a tófeji utat, a futballpályát és annak környezetét. Itt is a kivágás mellett döntött a testület. Természetesen mindkét esetben pótolva lesznek fák.

A településkép javítását szolgáló intézkedésként képviselői kezdeményezésre figyelemfelhívó levelet küldtünk a Gellénházai Rendőrőrs felé több témában is, pl. az útszélén hagyott roncs autók akadályozzák a forgalmat; a kijárási és gyülekezési korlátozás ellenére 20 óra után több helyszínen is összejöveteleket, bulikat tartanak egyes helyiek (itt jegyezném meg, ha ilyen esetet tapasztalnak kérem ne utólag az internetes közösségi felületeken írjanak róla jelentést és adjanak hangot felháborodásuknak, hanem hívják közvetlenül a 112-es segélyhívót és nyugodtan tegyenek bejelentést); jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel nem rendelkező egyének közlekedése a településen; az utakra felhordott sár, stb. Ugyanúgy a településkép rendezettségét példázza az öreghegyi feljárónál elbontott Ady u. 4. szám alatti ház, melyet az önkormányzat vásárolt meg és bontatott el, rendezett körülményeket kialakítva az ingatlanon. A következő romos ingatlan a Deák Ferenc út 321. szám alatti épület lesz, ami elbontásra kerül. Az önkormányzati közfoglalkoztatottak is rengeteget tesznek a településkép javítása érdekében. A parkosítási és zöldterületkarbantartási feladatok mellett a hulladékgyűjtésből is aktívan kiveszik a részüket, ahogy tették azt néhány nappal ezelőtt a Söjtör és Bak közti összekötő út mellett, ahol 15 zsák szemetet szedtek össze. Az ő munkájuk elengedhetetlen ahhoz, hogy rendezett és tiszta környezetben éljünk.

A tájékoztatóból Önök is láthatják, hogy céljaink vannak, a feladat adott az idei évre. Bízzunk benne, hogy a koronavírust mielőbb le tudjuk küzdeni, hogy az év második felében már közösségi programokkal is tudjunk szolgálni a településen. Közérdekű bejelentéseiket, észrevételeiket, támogatásukat szívesen fogadjuk.

 

Jó egészséget kívánva maradok tisztelettel:

 

Könyves Gábor

polgármester

Emlékezzünk az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc kitörésére

Március 15. a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Március 15. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, egyben a magyar sajtó napja, annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták ki a magyar sajtó első szabad termékeit.

Fókuszban a söjtöri templom a Zalai Hírlapban

A Zalai Hírlap 2021. március 11-i száma egész oldalas cikket közöl a söjtöri Szent Jakab templomról. Győrffy István szerkesztő a Zalai falvak templomai sorozatában történelmi visszatekintést ad az Árpád-kortól kezdődően a söjtöri templomok múltjáról és jelenéről. Szerkesztő úr említést tesz a 2019-ben felújított Gene-hegyen álló kápolnáról is.

A cikk a Zalai Hírlap honlapján az alábbi linken érhető el:

Söjtör egyháza az Árpád-kor óta létezik

 

A söjtöri kertbarátok elvégezték a metszést az önkormányzati gyümölcsösben

A söjtöri Dr. Bakonyi Károly Kertbarát Kör Egyesület tagjai az elmúlt hétvégén az önkormányzat 1 hektáros gyümölcsösében elvégezték a tavaszik metszési munkálatokat az ősszel ültetett 200 db gyümölcsfán. A szakszerű munkát Soós István elnök és Czigány László alelnök, önkormányzati képviselő szervezte meg és koordinálta le. Köszönjük a kertbarátkör egyesület tagjainak a munkáját és a segítőkész hozzáállást.

Az önkormányzati közfoglalkoztatottak összegyűjtötték a levágott ágakat, illetve tereprendezést végeztek az ültetőgödrök környékén, valamint kitányérozták a gyümölcsfák tövét.