Dr. Simán László háziorvos betegszabadságra megy

Tisztelt Söjtöriek!

 

Dr. Simán László háziorvos értesíti a lakosságot, hogy 2024.06.20-08.02. között táppénzen lesz. Helyettesít: Dr. Tóthbán Beáta baki háziorvos.

Söjtörön keddenként és csütörtökönként 13-14 óra között rendel. A betegek a baki rendelési időket is igénybe vehetik.

A Doktornő a 06-20/218-6923 számú mobilon érhető el.

 

Tisztelettel:

dr. Simán László háziorvos

80 erdei köbméter szociális tűzifára nyert támogatást az önkormányzat

Söjtör Község Önkormányzata  a Belügyminisztérium BMÖGF/84-32/2024. iktatószám alatti miniszteri döntésnek megfelelően 2 336 800 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó pályázattal összefüggésben. Ebből az összegből 80 erdei köbméter keménylombos tűzifa vásárlására nyílik lehetőség.

Az elmúlt évek tendenciája alapján csökken a támogatott tűzifa mennyiség, az igénylők száma viszont folyamatos növekedést mutat. Ezen támogatási forma lassan elveszíti a szociális jellegét, így szükségszerű lesz szigorítani a kérelmezési feltételeken. A vonatkozó rendelet módosítását követően lesz lehetőség az igényléseket benyújtani, előreláthatólag szeptember hónapban.

Dr. Simán László háziorvos szabadságra megy

Tisztelt Söjtöriek!

 

Dr. Simán László háziorvos értesíti a lakosságot, hogy 2024.06.17-06.21. között szabadságon lesz. Első rendelés: 2024.06.24-én, hétfőn lesz. Helyettesít: Dr. Hosszú Zsolt pusztamagyaródi háziorvos.

Söjtörön rendel: 2024.06.18-án, kedden 12:00-13:00 óra között, 06.20-án, csütörtökön 11:00-12:00 óra között.

A Doktor úr a 06-20/471-3466 számú mobilon érhető el.

 

Tisztelettel:

dr. Simán László háziorvos

Térfigyelő kamerák kerültek a Nagytemetőbe

A Béke utcai Nagytemetőbe megtörtént a biztonsági felvételt rögzítő térfigyelő kamerák telepítése!

A ravatalozó épületéhez 1 db kamera került, míg a temető területét 3 db kamera vigyázza. Ezek közül 1-1 kamera a bejáratokat, illetve a Béke utca/Szabadság utca kereszteződését is jól beazonosíthatóan látja. A település határában található Felsőtemetőbe jövő héten kerül 2 db kamera.

Az elmúlt években több alkalommal is történtek rongálások, lopások, illegális hulladékelhelyezés. Bízunk benne, hogy ezek az esetek a térfigyelőrendszernek köszönhetően megszűnnek.

A kamerarendszereket az önkormányzat önerős beruházás keretében telepítette, amihez a polgárőr egyesület is hozzájárult a vasgyűjtésből származó bevétellel.

 

 

Június 22-én ismét nyitott pince túra a söjtöri szőlőhegyen

A Söjtöri Öreghegyen 2024. június 22-én, szombaton kerül sor a “VI. Nyitott pincék éjszakája túra” elnevezésű önkormányzati rendezvényre.

Regisztráció: 17 órától az Öreghegyi vendégházban (8897 Söjtör, Ady u. 10.).

Indulás: 17:30 órakor.

Táv: 5 km (5 állomással, vendéglátással).

Részvételi díj: 1 000 Ft.

Söjtör logoval és Öreghegy felirattal ellátott talpas borospohár vásárolható 1 500 Ft/db egységáron.

A túra végállomásán az iskola szülői szervezete jótékonysági céllal élőzenés hegyibulit tart! Büfével és egytálétellel várják a résztvevőket!

Söjtör Község Önkormányzata minden érdeklődőt szeretettel vár!

Söjtör DFSE – Magyar Öregfiúk Válogatott gálamérkőzés

A község szülötte, Horváth Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett gálamérkőzést a Söjtör DFSE, Söjtör Község Önkormányzata és a Magyar Labdarúgó Szövetség. Horváth Ferenc az MLSZ egyik alapító tagja volt, ennek apropóján látogatott el Söjtörre május 25-én a Magyar Öregfiúk Válogatott.

A mérkőzéssel kapcsolatos helyi szervezés hónapokkal ezelőtt elkezdődött Horváth László DFSE elnök és Könyves Gábor polgármester által. Az MLSZ irányába a kapcsolattartást Márkus György futballkutató tartotta, akinek Horváth Ferenc söjtöri kötődésének felkutatását is köszönhetjük. Erre az alkalomra készült egy emléktábla is, ami a kívül-belül felújított sportöltöző falára lett elhelyezve. A tábla elkészítését támogatta a Magyar Sportújságírók Szövetsége is, akiknek ezúton is köszönjük a szponzorációt.

Az elmúlt hetekben mind az egyesület tagjai és támogatói, mind az önkormányzat dolgozói rengeteg munkát fektettek a pálya és az öltöző környezetének rendbetételébe és a mérkőzéssel kapcsolatos előkészületekbe. A meccs idejére lezárásra került a Söjtör-Tófej átkötőút is a látogatók biztonsága és a parkoltatás érdekében. A forgalomirányítást a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság és a Söjtöri Polgárőr Egyesület tagjai látták el. Mindkét szervezetnek köszönjük az együttműködést.

A mérkőzés napján a futballpályán megemlékezéssel kezdődött a műsor. Könyves Gábor polgármester köszöntötte a meccsre kilátogató 7-800 fő drukkert és a futballvilágból meghívott vendégeket. Ezután Márkus György számolt be röviden Horváth Ferenc életéből és pályafutásából, majd koszorúzásra került sor. Az önkormányzat és a sport egyesület részéről Könyves Gábor és Horváth László helyezték el a koszorút, az MLSZ részéről Gellei Imre és Csank János korábbi szövetségi kapitányok, a Ferencváros képviseletében Vincze József, a Deák Szövetségtől pedig Baksa József koszorúzott. Ezt követően Sághegyi Gellért plébános, községünk díszpolgára áldotta meg a felújított sportöltözőt és a márványtáblát. A rendezvényre számos korábbi zalai futballista is ellátogatott, akiket Márkus György és Németh István egyesével a pályára szólított. A mérkőzés kezdete előtt a Motion Dance Center tánccsoport és freestyle focis bemutató is szórakoztatta a közönséget.

A gálamérkőzésen végül pályára lépett az öregfiúk válogatott tagjaként Király Gábor, Vlaszák Géza, Rósa Dénes, Molnár Balázs, Waltner Róbert, Thomas Sowunmi, Juhár Tamás, Rajczi Péter, Guzmics Richárd, Tököli Attila, Preisinger Sándor, Pisont István, Völgyi Dániel, valamint Kiss Tamás és Badalik Szabolcs meghívott játékosok. A kezdőrúgást a söjtöri származású, 63-szoros válogatott játékos, Tóth Alexandra végezte el. A helyi csapat végig küzdött, több gólhelyzetet is kidolgozott, de összességében 5-0-ás vereséget szenvedett. De ezen a napon senkinek sem volt oka szomorkodni, hiszen ez egy igazi futballünnep volt felejthetetlen élményt nyújtva minden játékosnak, szurkolónak és söjtörinek!

A mérkőzést követően a válogatott tagjai az iskolánál tartott családi napra is ellátogattak, ahol autentikus zalai étellel, dödöllével, vadpörkölttel és rétessel várták a szervezők a játékosokat, ahol a szurkolóknak lehetőségük nyílt a közönségtalálkozóra. A vadpörkölthöz az alapanyagot a Válickavölgye Vadásztársaság ajánlotta fel, az étel elkészítését Gombkötő József vállalta el, akinek ezt ezúton is köszönjük.

Gellei Imre mesteredző, a válogatott trénere a rendezvényt követő napon személyesen felhívta Horváth László DFSE elnök urat, hogy megköszönje a remek söjtöri szervezést, a baráti fogadtatást és a kitűnő hangulatot!

Megtiszteltetés volt vendégül látni a Magyar Öregfiúk Válogatottat!

 

 

Rengeteg érdeklődőt vonzott a sport- és családi nap

Kedves Söjtöriek!

A Söjtör DFSE és Söjtör Község Önkormányzata 2024. május 25-én sport- és családi nap elnevezésű rendezvényre hívta a község lakosságát az általános iskolához. Az egész napos programot támogatta a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap is.

Délelőtt 10 órától gyerekricsajtól volt hangos a Festetics Mária IKSZT és környéke. A Göcsej Kutya Klub agility bemutatójával indultak a programok. A NŐ Klub tagjai több száz palacsintát sütöttek meg már erre az időpontra, aminek a söjtöri gyerekek nagyon örültek. A palacsinta mellé jól esett a jégkása is, amiből 140 litert mért ki a nap végére Mónok Tibor alpolgármester. De popcorn, vattacukor és kürtöskalács is szépen fogyott.

11 órától a Söjtöri Vöröskereszt Alapszervezet szervezésében elkezdődött a véradás. Kora délutánig 30 fő járult hozzá, hogy életeket menthessen. Dr. Batka Gábor, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főgyógyszerésze interaktív beszélgetés keretében tartott előadást, majd 11:30-tól Mókata fellépése szórakoztatta a legkisebbeket.

A rendezvénysátor alatt folyamatosan ment a csillámtetkó, az arcfestés, a hajfonás és a kézműves foglalkozás. Déltől a Zalaegerszegi Hadkiegészítő és Toborzó Iroda várta a gyerekeket, valamint elkezdődött az autós szimulátorok versenye is. Rengetegen voltak az ugrálóváraknál és a ringlisek körül is.

A futballpályán lejátszott gálamérkőzést követően a helyi ovisok és iskolások adtak műsort, majd két tánccsoport fellépése következett, a Motion Dance Center és a Royal Dance Studio. Ekkor már mozdulni sem lehetett a rendezvénysátor környékén, annyi volt az érdeklődő. A programok zárásaként a söjtöri Retro Színkör és a Hevesi Sándor művészei léptek a pódiumra. A nap végére elfogyott az ovis és iskolai szülői szervezetek és az önkormányzat bográcsaiban készült pincepörkölt, chilisbab és babgulyás is.

Nagyon jó érzés volt látni, hogy ennyi ember összejött ezen a napon és együtt jól érezte magát. Köszönetemet szeretném kifejezni mindazoknak, akik előzetesen részt vettek a szervezésben és a rendezvény napján segítettek, hogy minden flottul menjen: az önkormányzat részéről Butykó Bélának, Orsós Zoltánnak, Lukács Zoltánnak, Gubinecz Andrásnak, Gubinecz Tibornak, Gubinecz Tibornénak, Horváth Évának, Orsós Magdolnának, Kalános Teréznek, Cseh Veronikának, Butykóné Soós Magdolnának, Miklós Alexandrának, Koroknyai Szerénának, Szilvásné Horváth Adriennek, Szabó László Csabánénak, Novák Adélnak, Szaniszló Katalinnak, Kovács Hajnalka Évának, Szakmeiszter Juditnak, Gorzáné Gergály Brigittának, Palkovics Csabánénak, köszönet Gálné Hóbor Tímea óvodaigazgatónak és munkatársainak, a NŐ Klub tagjainak, a helyi vöröskereszt tagjainak, a szülői szervezetek tagjainak, Mónok Tibor alpolgármesternek, valamint Szemes László és Tóth Károly szakácsoknak. Emellett külön köszönet a rendezvénysátor felállításában segítő tűzoltó egyesületi tagoknak.

Ez a rendezvény igazi összefogás és közösségépítés volt, amire minden söjtöri büszke lehet!

 

Köszönettel és üdvözlettel:
Könyves Gábor
polgármester

 

 

 

Elkezdődött a Söjtöri Óvoda férőhelybővítéssel járó fejlesztése

A napokban elkezdődött a Söjtöri Óvoda férőhelybővítéssel járó fejlesztése. Első feladatként megtörtént a munkaterület kerítéssel történő lehatárolása, a régi terasz elbontása, illetve a vakolat leverése. Az alapozási munkálatok – az időjárástól függően – a héten folytatódnak. A generálkivitelezést a zalaegerszegi BMT Mérnöki Zrt. végzi.

Söjtör Község Önkormányzata a Miniszterelnökség Magyar Falu Program pályázat “Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések-2024” kiírásán 33 971 375 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült!

Aszfaltozott feljáróút készült az IKSZT-hez

Kedves Söjtöriek!
 
Aszfaltozott feljáróút készült a Festetics Mária IKSZT-hez. Söjtör Község Önkormányzata évek óta adós volt ezzel a beruházással, ami jelentősen megkönnyíti és biztonságossá teszi az IKSZT és az iskola területének a megközelítését.
Az úttal egyidejűleg elkezdődött a Deák Ferenc utca páros házszámú oldalán futó járda teljes hosszban történő felújítása is, ami szintén önerős beruházás keretében valósul meg.
Önkormányzatunk 2016 óta igyekezett minden évben felújítani egy-egy szakaszt az állami tulajdonban  – és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében – lévő járdából. Ez a fejlesztés ca. 850 folyóméter hosszú.
Jövőre már csak pár száz méter marad hátra és elmondható, hogy a főúttal párhuzamosan az egész járdarendszer megújulhatott!

Május 10. a Mentők napja

A Söjtöri Mentőállomás állományát köszöntötte Dr. Forgó Annamária jegyző és Könyves Gábor polgármester a Mentők napja alkalmából. Minden évben megemlékezik az önkormányzat a helyi mentősökről és ajándékcsomaggal köszöni meg, hogy Söjtörön és a térségben életeket mentenek. A mentősök munkájukat teljes odaadással végzik, amiért nem tudunk eléggé hálásak lenni.

A helyi mentőállomás 2015. óta működik a településen. Az önkormányzat a kezdetektől támogatja az állomás működését. Az egészségügyi szektor forráshiánya miatt a Képviselő-testület anyagilag is segíti az állomás működését, kisebb karbantartási feladatok és a zöldterület gondozása terén. Dicséretes, hogy évekkel ezelőtt befogadtak egy kóbor kutyust is az állomás dolgozói és azóta is gondját viselik Mázli kutyának.

Köszönjük a söjtöri mentősök munkáját és eseménytelen szolgálatot kívánunk!

 

Határszemlét tart júniusban az Agrárminisztérium a söjtöri termőföldeken

A Zala Vármegyei Kormányhivatal felhívja a földhasználók és ingatlantulajdonosok figyelmét, hogy az Agrárminisztérium elrendelte a 2024. évi határszemle ellenőrzések végrehajtását a megye erdő nélküli termőterületének 15 %-ára.

A határszemle a Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal területén az alábbi településen ütemezett:

ha
Söjtör 2020 2024.06.24.-2024.06.28.

A határszemle kiterjed:

 • a hasznosítási kötelezettség ellenőrzésére,
 • a földrészlet művelési ágának, a természetbeni állapot és az ingatlan-nyilvántartás tartalma egyezőségének ellenőrzésére,
 • az engedély nélküli más célú hasznosítás felderítésére,
 • a más célú hasznosítás megszüntetésének, illetve a más célú hasznosítás 4 évet meghaladó szüneteltetésének (az újrahasznosítási kötelezettség fennállásának) eseteire,
 • más célú hasznosítással összefüggő bejelentési kötelezettségek teljesítésére,
 • az időleges más célú hasznosításra kiadott engedély lejárta után a termőföld eredeti állapotba történő helyreállításának ellenőrzésére,
 • a termőföld engedély nélküli más célú hasznosítása esetén elrendelt eredeti állapot helyreállításának ellenőrzésére,
 • az újrahasznosítást igénylő, arra alkalmas területek felmérésére,
 • földminősítési mintatérhálózat karbantartására.

Ha a határszemle során jogszabálysértés (mulasztás, kötelezettségszegés) jut a hatóság tudomására, akkor hivatalbóli eljárás keretében hatósági intézkedések alkalmazására kerül sor (pl. figyelmeztetés, bírságolás, eredeti állapot helyreállításának elrendelése, más hatóság értesítése).

A szemle során a hatóság munkatársai jogosultak a szemlével érintett területre belépni, a jelen lévő ügyféltől felvilágosítást, iratot kérni.

A határszemlékre Zala vármegyében 2024. május 13-tól kerül sor. A határszemle ellenőrzési ütemterve a területileg illetékes önkormányzatok polgármesteri hivatalainak hirdetőtábláján tekinthető meg.

A határszemle lefolytatásának eredményességéhez nem szükséges az ingatlan földhasználójának/tulajdonosának/tulajdonosi jogokat gyakorló szervnek /vagyonkezelőnek /igénybevevőnek az ellenőrzésen való személyes jelenléte.

A parlagfű elleni védekezés ellenőrzése a határszemlével párhuzamosan történik. A parlagfű virágbimbója megjelenésének megelőzése a földhasználó/tulajdonos kötelessége. Annak elmulasztása szankcióval jár. Az ellenőrzések során észlelt parlagfű megjelenését minden fejlődési állapotában – így már a növény száras, leveles állapotában is – jegyzőkönyvezni kell, amely további intézkedéseket von maga után.

A határszemlére – a hatósági ellenőrzések összehangolása érdekében – adott esetben a kormányhivatal más hatóságával (így például az erdészeti hatósággal) együttesen kerül sor.

 

Zala Vármegyei Kormányhivatal

Földhivatali Főosztály

Isten éltesse Piroska nénit 90. születésnapja alkalmából

Dr. Forgó Annamária jegyző és Könyves Gábor polgármester Bőcskei Istvánnét köszöntötte 90. születésnapja alkalmából. Piroska néni otthonában fogadta az önkormányzat képviselőit, akik egy lenyűgözően szép virágcsokorral és Orbán Viktor miniszterelnök oklevelével köszöntötték az ünnepeltet.

Piroska néni unokája Gyulán lakik, így a kertjét és a házát is önmaga tartja szépen rendben. Sághegyi Gellért plébános úr is gyakori vendég nála. De nyomon követi a település fejlődését is. Egy hónappal ezelőtt szürkehályog műtéten esett át, így most nagy segítség számára az önkormányzat által biztosított házi segítségnyújtás. Gorzáné Gergály Brigitta szívvel-lélekkel végzett munkáját is többször megköszönte Piroska néni.

Söjtör Község Önkormányzata és a település lakói nevében is jó egészséget kívánunk és reméljük, hogy a 95. születésnapon is otthonában köszönthetjük  Bőcskei Istvánnét!

5 zsáknyi szeméttel lett tisztább az Öreghegy

Múlt szombaton az országos TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció keretében önkéntesek szemetet szedtek a söjtöri Öreghegyen.

A Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői és családtagjaik Könyves Gábor polgármester vezetésével közel 6 km-es túrára indultak reggel 9 órakor. Külön tisztelet és elismerés illeti Németh György urat, aki egyedül képviselte a söjtöri lakosságot ebben az akcióban. Számára fontos volt, hogy tisztább környezetben művelje a birtokát a szőlőhegyen. A déli harangszóval véget érő akció során 5 zsáknyi szemét gyűlt össze.

Köszönjük minden résztvevő rendkívül pozitív hozzáállását és munkáját!

Tároló tisztítást végez a Zalavíz Zrt.

Tisztelt Söjtöriek!

 

A Zalavíz Zrt. ezúton tájékoztatja Önt, hogy a Söjtör vízműhöz tartozó települések víziközmű létesítményeiben tároló tisztítást végzünk az alábbi időpontban:

 • Söjtör előtároló – 2024. 05. 14. (kedd) 1100-1600-ig,
 • Söjtör – Pusztaszentlászló magaslati tároló – 2024. 05. 15. (szerda) 800-1600-ig.

A tároló tisztítás miatt a településeken átmeneti vízhiány és vízminőségváltozás, illetve nyomáscsökkenés előfordulhat.

 

Tisztelettel:

Ecsedi Péter

ivóvízágazat-vezető helyettes

Dzsudzsák Ferencné

üzemeltetési igazgató