Július 1. napján szünetel a hivatali és a háziorvosi ügyfélfogadás

Tisztelt Söjtöri Lakosság!

 

2020. július 1. napján a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja miatt a Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal ügyfélfogadása szünetel, ahogy a magyar egészségügy napja (Semmelweis-nap) alkalmából a háziorvosi ellátás is. Megértésüket köszönjük.

 

Tisztelettel:

Dr. Szabó Eszter

jegyző

II. Nyitott pincék éjszakája túra lesz László-napon

Söjtör Község Önkormányzata 2020. június 27-én, szombaton tartja a „II. Nyitott pincék éjszakája” elnevezésű túrát a László-napi hegyi búcsúhoz, illetve a nyári napfordulóhoz kötődően.

Regisztráció: 18 órától az Öreghegyi Vendégháznál (Ady u. 10.).

Részvételi díj: 1000 Ft.

A túratáv 5 km és 6 nyitott pincét érint. Zárásként a vendégháznál retro disco várja a túrázókat.

1500 Ft-ért vásárolható induláskor talpas borospohár Söjtör logoval és Öreghegy felirattal ellátva.

A koronavírus járványra való tekintettel kérjük, hogy mindenki tartsa be Magyarország Kormánya előírásait és ajánlásait.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

Emlékezzünk Trianon centenáriumára

A koronavírus okozta veszélyhelyzetre való tekintettel közösségi megemlékezés helyett néma fejhajtással emlékezzünk meg e sorok olvasása közepette a trianoni békeszerződés napjáról, június 4-éről, amit a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánított.

1920. június 4-én, 16:32-kor írták alá a versailles-i Nagy-Trianon palotában azt a békediktátumot, mely területe kétharmadával megcsonkította a történelmi Magyarországot. A trianoni békeszerződés a versailles-i békerendszer részeként született meg, melyet a világháború lezárását követően egy másfél éves konferencia készített elő.

A trianoni béke pontjai ismertek: Magyarország elveszítette területének és lakosságának mintegy kétharmadát, ennek megfelelően 320 ezer négyzetkilométer területű, húszmilliós középhatalomból 90 ezer négyzetkilométeres, hétmillió lakost számláló kisállammá vált. A béke minden más szempontból is gúzsba kötötte az országot, miután a háború egyik felelőseként tetemes jóvátételt szabott ki Magyarországra, hadseregét 35 000 főben határozta meg, és számos egyéb gazdasági és katonai kérdés kapcsán sértette a vesztes állam szuverenitását .

A béke a térség stabilitása szempontjából is káros volt, hiszen a győztes-vesztes ellentét kiélezése megszabta azokat a kényszerpályákat, melyek mentén Közép-Európa később egy újabb világháborúba sodródott.

 

Május 25-től újra nyitva tart az óvoda

Tisztelt Szülők!

Tájékoztatom Önöket, hogy a Kormány 215/2020.(V.20.) Korm. rendelete értelmében az óvoda 2020. május 25-től a veszélyhelyzet előtti szokásos rendben működik, a gyermekeket az óvodai nevelésben való részvétel jogszabályi feltételei szerint fogadjuk.

Az óvoda hétfőtől péntekig 6.30-tól – 17 .00 – ig tart nyitva.

Az óvodai ellátás igénylését a szokásos módon a megelőző napon 10.00 óráig kell elektronikus úton,  vagy telefonon bejelenteni

Az óvodát csak egészséges gyermekek látogathatják.

 

Söjtör, 2020. május 21.

 

Csányiné Rácz Eszter

óvodavezető

Ütemszerűen halad a 40 hektáros napelempark építése

A koronavírus okozta veszélyhelyzet ellenére is zajlik a Söjtör és Kispuszta közti naperőmű beruházás. A Solar Kraft Kft. kivitelezésében megvalósuló projekt 40 hektáros területének több mint felén lefúrták már a tartószerkezeteket. Az első pár hektáron pedig megtörtént a napelemek telepítése és a földkábelek lefektetése is. A projekt építési szakasza az előzetes tervek szerint 2020. június végén zárul.

Melléképület égett le egy Deák Ferenc úti ingatlanon

Tegnap virradóra teljesen leégett a Deák Ferenc út egyik ingatlanán található melléképület. A tűz oka eddig ismeretlen. A lángok kis mértékben átterjedtek a lakóingatlanra is. Több helyiség ablakai kitörtek. A nehéz helyzetben élő családnak segítséget nyújtott az Önkormányzat. Köszönet a helyi Deák Diák Kft-nek is a gyors és hatékony helyreállítási munkához.

 

Rongálás, illegális szemetelők és túlsúlyos járművek ellen térfigyelő kamerák kerülnek az Öreghegyre

Az Önkormányzat Öreghegyi vendégházánál a húsvéti hétvégén rongálás történt. Az ingatlan sarkán álló beton kerítésoszlopot ismeretlen személy kettétörte, a támasztó oszlopot kidöntötte. Az önkormányzat várja az esetleges szemtanúk jelentkezését.

Részben a rongáláshoz, részben az Öreghegyen megvalósult útfelújításhoz, a múlt heti fémlopáshoz, illetve a pár héttel ezelőtti önkéntes szemétgyűjtéshez kapcsolódóan napokon belül térfigyelő kamerák kerülnek elhelyezésre a szőlőhegyen!

Az útfelújítás okán felhívjuk a figyelmet, hogy a hegyben súlykorlátozás van érvényben. Amennyiben túlsúlyos szállítmány miatt rongálódnak meg az utak, úgy a tulajdonos kártérítési kötelezettséggel tartozik. Kérjük Önöket, hogy adott esetben forduljanak az Önkormányzathoz útvonalengedélyért.

Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben

A Katasztrófavédelem fokozottan felhívja a figyelmet, hogy napok óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Tűzesetek szabad területen történő bekövetkezésének nagyobb kockázata esetén, az erdőgazdálkodásért felelős miniszter, fokozott tűzveszély időszakát (tűzgyújtási tilalmat) állapíthat meg, és hirdethet ki, egyeztetve a katasztrófavédelem központi szervével (BM OKF).

Tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is.

A tűzgyújtási tilalom megszegése bírsággal sújtandó!

A víztároló tisztítását végzi május elején a Zalavíz Zrt.

A Zalavíz Zrt. ezúton értesíti a Tisztelt Lakosságot, hogy Söjtörön a víztárolóban az alábbi időpontokban tisztítást végez:

– 2020.05.04. (hétfő) 12-16 óra között

– 2020.05.05. (kedd) 8-16 óra között

A tároló tisztítása miatt a településen átmeneti vízhiány és vízminőségváltozás, illetve nyomáscsökkenés előfordulhat. Türelmüket és együttműködésüket köszönjük.

 

Tisztelettel:

Zalavíz Zrt.