A Magyar Falu Program sikeres pályázatának köszönhetően a napokban elkészült egy újabb járdaszakasz felújítása a településen. Söjtör Község Önkormányzata még 2022-ben sikeresen szerepelt a Magyar Falu Program kiírásán és 10 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. Ehhez az összeghez további minimális önerő igénybevételére is szükség volt, hogy elkészülhessen a közel 1 km-es járdaszakasz a Deák Ferenc úttal párhuzamosan a tófeji elágazó és a 63. számú ház között.

Az önkormányzat az elmúlt években kizárólag önerőből felújított a Magyar Állam tulajdonában álló és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében lévő Deák Ferenc úttal párhuzamos járdaszakasz nyugati oldalán 3,5 km hosszú szakaszt már. Most először nyílt lehetőség állami tulajdonú járda felújítására pályázni és azonnal siker is koronázta a Könyves Gábor polgármester által megírt pályázatot. Jelen pályázati konstrukció egyedisége, hogy a felújított szakaszt az önkormányzatnak tulajdonba is kell venni.

Első feladatként a meglévő felületek megtisztítása és lokális felbontása történt meg. A tükörszerkezet kialakítása után lokálisan CKT betonágyazat és durva aszfaltréteg készült el kézi terítéssel, vibrációs tömörítéssel. Emulziós kellősítést követően történt meg a járdafelület aszfaltozása gépi és kézi terítéssel, hengereléssel. A munkák zárásaként megvalósult a padkafeltöltés.

Ehhez a munkálathoz kapcsolódóan megtörtént még a templom hátsó oldalához vezető, botlásveszélyes kis járda felújítása is. A meglévő betonlapok elbontásra kerültek és teljesen új, szegélykövek közé betonozott, biztonságos feljáró készült.

Söjtör Község Önkormányzata önerőből májusban elkészíttette a Béke utcai Nagytemető új térköves járdaszakaszait, illetve a Felsőtemetőbe egy stabil, gyalogos feljárót.

Ezen beruházások mindegyike a gyalogos közlekedésbiztonságot és a közlekedési komfortot javítják. Használják egészséggel az új söjtöri járdákat!