Tisztelt Söjtöriek!

 

2022. március 1. napjával elindult a 2022/2023. évi Járási Startmunka Mintaprogram a településen. A Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztálya 10 fő részére biztosít állást a Belügyminisztérium 17 407 020 Ft összegű támogatásával. A munkabér mellett 4,5 millió Ft összegben van lehetőség gépbeszerzésre, valamint beruházásra. Utóbbi keretében valósul meg az Egészségház mögött található önkormányzati garázsépületek felújítása.

A közfoglalkoztatottak a korábbi évekhez hasonlóan szemétszedéssel indították a közmunkaprogramot. Bak és Söjtör között és Pusztaszentlászló irányába, illetve Tófej felé a Válicka-patakig, valamint Gene-hegyig gyűjtötték a szemetet. Legnagyobb elkeseredésünkre rengeteg szeméttel találkoztak a dolgozók. Két nap alatt 25 zsák különféle hulladékot szedtek össze, emellett műanyag székeket és asztalt, napozóágyat, hordót, autógumit, stb-t. Tavasszal és ősszel is megvalósul ez az akció. Szomorú, hogy pár hónap alatt ilyen mennyiségű szemét képződik pár kilométeren. A hulladék az önkormányzat udvarára került, az elszállításban partnerünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Ennél sokkal felháborítóbb az a tény, hogy 3 héttel a településen megvalósult lomtalanítás után kerültek elő “kibelezve” azok a tv készülékek, melyeket a lakosság jóhiszeműen rakott ki elszállításra, de azokat a lomizással foglalkozók szedték össze, majd miután a számukra hasznos alkatrészeket kiszedték a készülékekből, a megmaradt lomot egészen egyszerűen a mezőgazdasági utak melletti árkokba szórták.

Hasonlóan megbotránkoztató az is, hogy megint több tucat gumiabroncs került a Szénásvölgy-pusztára vezető út mellé. Lomtalanításkor Butykó Béla falukarbantartó vezetésével a közfoglalkoztatottak a településrészen már összegyűjtöttek 127 db! autógumit. Egyszerűen felfoghatatlan az ilyen szintű hanyag, nemtörődöm, teljes mértékben közömbös emberi (?) magatartás. Szégyellje magát az, aki nem gondol a környezetvédelemre. Óvodás gyermekek nagyobb felelősséggel vannak a természet iránt, mint egyes eszement felnőttek.

Kérem a Tisztelt Lakosságot, hogy ne habozzanak bejelentést tenni Söjtör Község Önkormányzata részére, ha illegális hulladéklerakót fedeznek fel, vagy információval rendelkeznek szemetelőkkel szemben.

Köszönet illeti az önkormányzati dolgozókat, hogy munkájukat eredményesen és hatékonyan végezték. Az ilyen és ehhez hasonló környezettudatos akciók több alkalommal is megvalósulnak még az év folyamán.

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester