2022.10.12-én délelőtt gyermekzsivajtól volt hangos Söjtör település központja. A Söjtöri Óvoda szervezésében hagyományindító jelleggel megrendezésre került az „Ovisok Deák Ferenc nyomában” elnevezésű túra, mely során a település nevezetes helyeit körbejárva ismerkedhettek az ovis csoportok a község neves szülöttének emlékével.

A három söjtöri és két vidéki kis csapat első állomása a Szent Jakab templom, Deák Ferenc keresztelőtemploma volt, ahol Sághegyi Gellért plébános úr és Kiss Ágnes kántor fogadta a gyerekeket nagy szeretettel. A szépen feldíszített templom és az orgona csodálatos hangja elkápráztatott mindenkit.

Második állomásként Deák Ferenc szülőházába látogattak a csaptok, ahol életkorukhoz igazodó tárlatvezetést kaptak. A füstös konyhában fejtörőkkel is várta őket Cseh Veronika tárlatvezető. A helyi Deák Ferenc Általános Iskola udvarán 3. feladatként megkeresték a gyermekek a Deák emlékére ültetett és hatalmassá nőtt platánfát.

Az óvodába visszatérve pedig Gálné Hóbor Tímea óvodavezető beszélgetett velük arról, hogy saját óvodai mindennapjaikban is milyen fontos szerepe van a kiegyezésnek, megegyezésnek. Deák Ferenc képmásának kirakása volt az utolsó feladat, amit aztán a megérdemelt jutalom, majd a közös együtt játszás követett.

A jó időben tett kellemes túra, múltidézés reméljük közelebb vitte a gyermeket Deák Ferenc szellemiségének megismeréséhez.

 

Gálné Hóbor Tímea

óvodavezető