A pusztaszentlászlói székhelyű Válickavölgye Vadásztársaság a közelmúltban szakmai fórum összehívását kezdeményezte Söjtör Község Önkormányzatától a településen egyre nagyobb számban megjelenő, illegálisan működő terepjárósok és motorosok ellen, akik környezet- és természetkárosító tevékenységük mellett könnyen egy vadászbaleset elszenvedői is lehetnek.

A fórumon részt vett a söjtöri Képviselő-testület mellett Dr. Szabó Eszter jegyző, Varga Árpád, a vadásztársaság elnöke, a Válickavölgye Vadászklub elnöke, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság illetékesei, a Zalaerdő Zrt. munkatársai, a helyi polgárőrség elnöke, illetve a helyben gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók.

Megállapításra került, hogy elsősorban helyi fiatalok mozognak zömében rendszám nélküli terepjárókkal, motorokkal, quadokkal, akik közül többen is fiatalkorúak, így jogosítvánnyal sem rendelkeznek. Elhangzott az is, hogy illegális vadásztevékenység is folyik a területen, ahol az elkövetők egyértelműen a felnőtt lakosság köréből kerülnek ki. Ahogy Dr. Szabó Eszter jegyző elmondta, mindkét tevékenység számos jogszabályt sért, ezért sem szabad szó nélkül elmenni a jelenség mellett. Nem kívánjuk, hogy Söjtörön az ilyen jellegű tevékenységek terjedjenek el.

Az önkormányzat, az erdészet és a mezőgazdasági vállalkozók nem azért tesznek erőfeszítéseket a külterületi, zártkerti utak karbantartására, helyreállítására, felújítására, hogy pár ember hóbortját kiélve tönkretegye azokat. A közelmúltban például várpalotai terepjárósok jelentek meg az Öreghegyen, ahol az önkormányzat pályázati forrásból 6,7 millió Ft összegből újított fel utakat.

A fórum résztvevői a Gellénházán pár évvel ezelőtt elindult folyamatot tudják támogatni, ahol a technikai sportot űzni kívánók szabályozott keretek között, egyesületbe tömörülve, az önkormányzattal, a rendőrséggel és a vadásztársaságokkal egyeztetett időpontban, az arra kijelölt helyszínen végzik a terepjárós tevékenységüket. A következő hetekben a helyi sport egyesület felveszi a kapcsolatot az érintettekkel, hogy minél hamarabb megnyugtató megoldás szülessen az ügyben. Amennyiben nem javul a helyzet, úgy hatósági fellépésre kerül sor.