“Aki keresztet vet, az örök életet arat”

Ezzel a gondolattal köszöntötte Könyves Gábor polgármester október 31-én a Béke utcai nagytemetőben egybegyűlteket a „Mindenki keresztje” avatóünnepségén. Külön köszöntötte Sághegyi Gellért plébános urat, a község díszpolgárát, a kereszt felszentelőjét, akinek az indíttatására került kijelölésre ez  a kereszt, azzal a céllal, hogy a személyes kötődés nélküli temetőlátogatóknak is méltó helyet és körülményt biztosítson az önkormányzat, hogy egy gyertya lángja mellett az elhunyt szeretteikre emlékezhessenek. Az avatón közreműködött Kiss Ágnes kántor és a Söjtöri Népdalkör Egyesület, valamint verset mondott Málovicsné Tánczos Irén.

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete teljes egyetértésben állt az ügy mellé, a legnagyobb dilemmát a kereszt kiválasztása okozta. Ugyanis voltak olyan magánszemélyek, akik egy homokkő emlékművet szerettek volna felújíttatni, volt kezdeményezés új fakereszt állítására is a ravatalozó elé. De Plébános úrral közösen ennek a keresztnek a renoválása mellett döntöttek a képviselők, hiszen 1903-ban Festetics Mária már gondolt az utókorra, mikor a következő gondolatokat vésette a talapzatra: „Családja szeretett tagjainak és mindazoknak, akik Istenben itt nyugszanak”. E gondolat alapján is, de megjelenésében, méretében és elhelyezkedésében is méltó módon fogja betölteni ez a kereszt a jövőbeni szerepét.

A felújítás a zalaegerszegi Reneszánsz Kőfaragó Kft. szakemberei munkáját dicséri. Az itt álló kereszt rendkívül elkoszolódott az elmúlt 117 évben, a kereszt szára eltört, meghajlott. A sérült részeket kicserélték, a rengeteg hajszálrepedést korrigálták. Így letisztítva és feljavítva egy igazán impozáns látványt nyújtó emlékművel gazdagodik a nagytemető. Tüske Attila egyéni vállalkozó építette a talapzat köré azt a kis térkövezett részt, ahova mindenki el tudja helyezni majd a koszorúját, mécsesét.

Az önkormányzat és Plébános úr legnagyobb örömére támogatók is csatlakoztak a kezdeményezéséhez. A Képviselő-testület háláját és nagyrabecsülését fejezi ki Borda Kálmán úr felé, aki 200 000 Ft-tal támogatta a felújítási munkálatokat, valamint köszönet a Söjtöri Polgárőr Egyesület 100 000 Ft-os támogatásáért, amit a vasgyűjtésből származó bevételéből biztosított.

Az idei évre több temetői felújítást és fejlesztést is célul tűzött ki az önkormányzat. Cél volt a parkosítás, a temető látványkép rendezése, egy térköves járda kiépítése a kisajtótól a ravatalozóig, illetve a kavicsos feljáróút állapotának javítása, de a koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadások, a bevételkiesések és az állami elvonások ezt nem tették lehetővé. De remélhetőleg jövőre a fejlesztések egy részét már meg lehet valósítani. Akár összefogás árán is, ahogy ennek a keresztnek a felújítása is nagyon szép példa erre.