Tisztelt Söjtöriek!

Az esetleges kéménytüzek, lakástüzek, szén-monoxid mérgezés előfordulásának megelőzése érdekében a Katasztrófavédelem az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

Szilárd tüzelésű fűtőberendezésben csak és kizárólag kezeletlen (festék, lakk, pác, ragasztóanyag stb. mentes), légszáraz fával fűtsön! Légszáraz az a fa, aminek 20 százalék alatti a nedvességtartalma. A tüzelésre szánt fát hasítva, fedett szellős helyen tárolja másfél-két évig. A tűzifa mellett szóba jöhet még kisebb mennyiségben papírhulladék, vagy veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen, száraz fahulladék (faforgács, brikett stb.). Begyújtásnál egyszerre ne rakjon sok fát a tűzre és kerülje a színes papírokat, újságokat!

Ne nedves fával fűtsön! A nedves fa eltüzelésekor a kémény belső falán lerakódó kátrány kéménytűzhöz vezethet.

Ne dobjon a tűzre szemetet (pl. textíliákat, műanyagot, háztartási hulladékot)! Ez nemcsak környezetszennyező, hanem életveszélyes állapotokat is előidézhet. A tüzelőberendezés idő előtt tönkre mehet, ráadásul a szén-monoxid mellett egyéb, igen mérgező gázok keletkezhetnek! Emellett növekszik a lerakódás, ami kéménytüzet, valamint a rendszer idő előtti tönkremenetelét, a biztonságos működés feltételeinek romlását eredményezi!

Évente legalább egyszer ellenőriztesse kéményét és tüzelőberendezését szakemberrel! A kéményseprői szolgáltatás INGYENES, ha otthonába nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet. A kéményseprő azonban csak akkor jön, ha előre időpontot egyeztet vele a 1818-as számon, vagy interneten keresztül!

Lehetőség szerint szerezzen be füst-, illetve szén-monoxid-érzékelőt!

Baj esetén azonnal tárcsázza a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!