2020. október 24-én Söjtör Község Önkormányzatának képviseletében Könyves Gábor polgármester, Mónok Tibor alpolgármester, Dr. Szabó Eszter jegyző, illetve Hozbor Tamás egyéni vállalkozó, generálkivitelező, valamint stratégiai partnerként a Válickavölgye Vadásztársaság elnöke, Varga Árpád felavatták az Öreghegyi vendégházat. Az épületet Sághegyi Gellért plébános, községünk díszpolgára áldotta meg. Az avatót követően közel 200 fő indult túrázni a Deák teljesítménytúrák útvonalán.

Az idősebb helyi lakosoknak egy fogalom volt a 80-as évek végétől az Ibituba név, ahogy ezt az épületet a köznyelv hívja évtizedek óta. Dr. Keszei Gyula korábbi háziorvos álmodta meg ezt a házat anno, de igazán hasznát sem ő, sem családtagjai nem vették. Ezért is fordulhatott elő, hogy az épület az elmúlt közel 20 évben gyakorlatilag ki sem volt nyitva, a terület az enyészeté kezdett válni.

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2018-ban kezdett el foglalkozni azzal a gondolattal, hogy legyen egy olyan közösségi színtér, ami természetközeli, valamint a településen hiánypótló beruházásként szálláshelyszolgáltatást is tudjon nyújtani. Ezzel a meggondolással kerestük meg 2 éve Dr. Keszei Gyula örököseit. Akik az első pillanattól kezdve partnerei voltak az önkormányzatnak. 2018. augusztusában megkötöttük az adásvételi szerződést, majd szeptembertől elkezdődött a terület gaztalanítása. Pár hét alatt olyan szinten sikerült az épület környezetét rendbe tenni, hogy a 2018-as Deák-túra előtti hegyi szemétgyűjtési akció utáni ebédet a polgárőrök már itt a teraszon fogyasztották el.

A környezet rendbetételével párhuzamosan elkezdődött az épület alsó szintjének átalakítása. Eredetileg alul és felül is 2-2 szoba volt fürdővel, amit egy házi vízmű látott el a kútból. Első feladatként önerőből kiépítettük ide a vezetékes ivóvízhálózatot. A 2019-es közfoglalkoztatási Startmunka Mintaprogram során nyertünk a Belügyminisztériumtól 4 millió Ft fejlesztési támogatást. Ebből sikerült az alsó szinten kialakítani egy közösségi teret, ahol 50 főt tudunk leültetni. Átépítettük a cserépkályhát. Berendeztünk egy vadonatúj konyhát és 2 mellékhelyiség is készült.

Az idei évben a Leader vidékfejlesztési program 11 millió Ft-os támogatásából, illetve a Startmunka Mintaprogram 4 millió Ft-os hozzájárulásából megvalósult az aszfaltozott feljáró, valamint a 200 nm-es térköves parkoló, ami Tüske Attila egyéni vállalkozó munkáját dicséri. A házban elkezdődhetett a felső szint kialakítása. Minden falat kibontottak a közmunkásaink, majd a helyi vállalkozó, Hozbor Tamás és édesapja kialakították a 4 db szobát, mindegyikhez külön fürdőszoba is tartozik. Az épület kívülről újra lett színezve, lecseréltük az ereszcsatornákat, illetve megtörtént a terasz fa elemeinek a lefestése. A homlokzati ablakokon kívül minden nyílászáró is ki lett cserélve. A szobák bebútorozása már önerőből valósult meg.

Az ingatlanon belül található alsó házon is történtek felújítások. Ki lettek cserélve a nyílászárók, megújult a tetőszerkezet, illetve ott is megtörtént a homlokzat átfestése. A belső felújítás a 2021-es év feladata lesz. Ahhoz az épülethez tartozik egy nagyon hangulatos téglaboltíves pince is. Szeretnénk továbbá egy kültéri kemencét is építeni, parkosítani, vannak még tereprendezési feladatok.

Október 1. napjától indult el a vendégház működtetése, mint szálláshely. Az első vendégeink Debrecen környéki vadászok voltak, akik a Válickavölgye Vadásztársaság vendégvadászai voltak. A vadásztársaságra stratégiai partnerként tekintünk a jövőbeni működtetés során.  Az elmúlt két évben számos rendezvénynek adott már otthon az épület – két alkalommal volt már a forraltboros túra záróállomása, ahogy a nyitott pincék túrának is; a helyi természetjáró baráti kör több alkalommal indult innen túrázni vagy zárta a túráját; az idei évben itt ért véget a nyárbúcsúztató bringatúránk, illetve két hete az önkormányzati gyümölcsös ültetése után is itt láttuk vendégül a közösségi munkában résztvevőket. Civil szervezetink közül többen tartottak itt már évzáró közgyűlést vagy egyéb összejövetelt. A vendégház adott otthont a Hosszú Élet Titka Egyesület 14. Nemzetközi Művésztelepének is. Köszönet az egyesületnek, hogy a szobákba elhelyezett festményekkel támogatta az önkormányzatot. De lakosság részéről is tartottak itt már bérmálást, szűk körű lakodalmat, születésnapot, legénybúcsút, novemberben keresztelőnek ad otthont az épület.

Ebből is látszik, hogy sikerült egy olyan helyszínt létrehoznunk, ahol minden korosztály, minden társaság, civil szervezet és az önkormányzat is meg tudja tartani színvonalas körülmények között a rendezvényeit, illetve minőségi szálláshelyszolgáltatást tud nyújtani az önkormányzat. Pár héten belül elindul a vendégház önálló honlapja, ahol minden információ megtalálható lesz majd.