Deák-naphoz kötődően Manninger Jenő országgyűlési képviselő/miniszteri biztos úr, Ruzsics Ferenc alelnök úr, a Zala Megyei Közgyűlés részéről, Könyves Gábor polgármester, Dr. Szabó Eszter jegyző és Pálfi Attila kivitelező felavatta a Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatal épületét. Az elmúlt 3 évben több, mint 50 millió Ft vissza nem térítendő támogatást fordíthattunk a közös hivatal felújítására, amivel a helyi közigazgatás alapegységének otthont adó épületrész megjelenésében és funkcionalitásában a 21. század követelményeinek mindenben megfelel.

A Petőfi u. 2. szám alatt található épületkomplexum építése 1986-ban kezdődött. Anno itt kapott helyet az óvoda, illetve az önkormányzati konyha és étterem. 1998-tól a gyermeklétszám csökkenése, illetve a korábbi tanácsépület állapotromlása miatt ebbe az épületrészbe költözött a jegyzőség. 2007-től körjegyzőségként, 2013-tól pedig közös önkormányzati hivatalként működik a közigazgatási egység.

Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017-ben fogott bele az épületkomplexum felújításába, korszerűsítésébe. Ebben az évben a Belügyminisztérium kistelepülési önkormányzatok alacsony összegű fejlesztéseinek támogatásaként 1,6 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk, amiből a nyílászárók cseréjét hajtottuk végre. Hogy az épület homlokzata egységes legyen, így önerőből megvalósult az éttermi rész ablakcseréje is közel ennyi ráfordításból.

2018-ban újabb sikeres pályázat eredményeként a Belügyminisztérium már közel 19 millió Ft támogatást ítélt meg önkormányzatunknak energetikai korszerűsítésre. Megvalósult a homlokzati szigetelés 15 cm vastagságban, a tetőszerkezet felújítása, a födémszigetelés, illetve 60 db napelemet telepítettünk. Ezzel egyidejűleg folytattuk a szomszédos épületrész felújítását is, ott is a külső szigetelést végeztük el 5,5 millió Ft-os önerős ráfordítással. Idén tavasszal pedig a belső burkolatok és a vizesblokk felújítása következett további 3,5 millió Ft-os fejlesztés eredményeként. Így, több mint 10 millió Ft-ot fordítottunk már önerőből az önkormányzati étteremrész felújítására.

A 2019-es önkormányzati választások hetében jött az örömteli hír, hogy a Belügyminisztérium ismét pozitív elbírálásban részesített egy pályázatunkat. A közös hivatalnak helyt adó épületrész komplett belső felújítására nyertünk 30 millió Ft-ot. A munkálatok 2020. január első napjaiban kezdődtek. Teljesen kipakoltuk az irodákat, a köztisztviselőink a zalatárnoki kirendeltségen vagy home officeban dolgoztak ez idő alatt. Magán az épületrészen belül megtörtént az aljzat szigetelése, újra betonozása, a teljes villamoshálózat rekonstrukciója, a hideg és meleg burkolatok cseréje, a belső nyílászárók cseréje, álmennyezet kialakítása, fűtéskorszerűsítés, minden irodába légkondicionálók beszerelése, 5 helyiség teljesen új bútorzatot kapott. Kiemelt figyelmet fordítottunk a fogyatékkal élőkre, hiszen a hivatalon belül a megkülönböztetett színű járólapok segítik a közlekedésben a látásban akadályozottakat, valamint a belső 2 lépcsőfokot kiváltottuk egy 6 méter hosszú, enyhe lejtésű rámpával a kerekesszékkel közlekedők megsegítésére, de a babakocsis szülőknek is könnyítés ez. De ugyanúgy az épület elé is új rámpa épült. Mindezen munkálatok rendkívül rövid idő alatt, 3,5 hónap alatt meg is valósultak. A márciusban robbanó koronavírus-járvány miatt sajnos az ügyintézők és az ügyfelek nem is tudták azonnal élvezni a felújított hivatal komfortját.

Az épületkomplexum harmadik eleme, az óvoda is megújulhatott idén. 30 millió Ft-ot nyertünk a Magyar Falu Program 2019-es kiírásán udvari játékelemek cseréjére, illetve a tetőszerkezet felújítására és további 60 napelempanel telepítésére. Elmondható, hogy a Petőfi u. 2. szám alatti épületkomplexum közel 100 millió Ft-os fejlesztésen esett át az elmúlt években. Természetesen a munkának még nincs vége, hiszen jelentős felújítások várnak még a konyha épületrészre, így adott a feladat a következő évekre.

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester