Tisztelt Söjtöriek!

 

Ebben az embert próbáló időben, egy küzdelmes évet zárva kívánok Söjtör Község Önkormányzatának Képviselő-testülete nevében eredményekben és sikerekben, de legfőképpen egészségben gazdag új esztendőt!

A 2020-as évet beárnyékolta a világméretű koronavírus-járvány. Minden ember, család, vállalkozás megérezte hatását, ahogy az önkormányzati rendszer is a maga intézményeivel. A söjtöri önkormányzat lehetőségeihez mérten megtett mindent a településen élők védelme, a veszélyeztetettek segítése érdekében. Intézményeink működtetése zavartalan volt a higiéniai előírások maximális betartásával. A kormányzati és helyi intézkedéseket a lakosság fegyelmezetten vette tudomásul. 2021-ben továbbra is érvényben marad a közös önkormányzati hivatal korlátozott ügyfélfogadási rendje. Kérem Önöket, hogy csak halaszthatatlan okból keressék fel személyesen az ügyintézőket!

 

A nehézségek ellenére is számos eredményt sikerült elérni 2020-ban. Pályázati sikereink:

  • 30 millió Ft-ból megújult a közös önkormányzati hivatal épületének belső tere,
  • 30 millió Ft-ból fel lett újítva az óvoda tetőszerkezete, napelemek kerültek felhelyezésre, illetve új játszótéri eszközöket telepítettünk,
  • 11 + 4 millió Ft-ból befejeződött az Öreghegyi vendégház felújítása,
  • 10 millió Ft-ból zártkerti fejlesztés valósult meg (útfelújítás, illetve gyümölcsös telepítés),
  • 2,3 millió Ft-ból szociális célú tüzelőanyagot szereztünk be.

Önerős beruházás, fejlesztés eredménye volt az önkormányzati konyha éttermében a burkolatok cseréje, illetve a külső hőszigetelés és színezés. Megvalósult a vizesblokkok teljeskörű felújítása is. Az egészségházban található szolgálati lakás részleges felújításon esett át.

 

Minden beruházást összegezve 100 000 000 Ft értékben valósult meg fejlesztés 2020-ban a településen!

 

Az Ady u. 4. szám alatti romos ingatlan megvásárlásával az önkormányzatnak sikerült felszámolni egy szégyenfoltot. Az épület elbontása, illetve a tereprendezés január hónapban megvalósul. A jövőben további ingatlanok esetében kívánunk ilyen hathatós eredményt elérni.

Sajnálatos, hogy az covid-helyzet következtében az ígéretesen induló Öreghegyi vendégház kihasználtsága az év végére visszaesett. A korlátozó intézkedések miatt elmaradó vendégek mellett több helyi lakos sem tudta családi rendezvényét megtartani.

Örvendetes, hogy a településen 2020-ban két új napelempark beruházás indult el. A Felsőtemető és Kispuszta közti  40 hektáros területen ca. 8 milliárd Ft-ból megvalósult a beruházás. December hónapban a rendszer csatlakoztatva lett a söjtöri villanytelephez, így januártól megkezdődik a próbaüzem. Jelenleg a terület bekerítése zajlik.

A zsidó temető környezetében 60 hektáron tervezett napelempark engedélyeztetési eljárása lezárult. A 11 milliárd Ft-os fejlesztés beruházója alállomás építését kezdte el a Felsőtemetőtől északra. A területen november óta régészeti ásatások folynak, ami kismértékben hátráltatja a kivitelezési munkafolyamatokat. A tervek szerint 2021-ben ez a napelempark is elkészül.

Befejezésre vár a Béke utcai temetőtől keletre található 2 milliárd Ft költségvetésű napelempark is. A beruházó szándéknyilatkozattal vállalta, hogy 2021. december 31-ig megvalósul a fejlesztés.

 

A 21 milliárd Ft összértékű beruházások egyedülállók a szűkebb térségünkben!

 

Önkormányzati szempontból rendkívül nehéz gazdasági év várható 2021-ben! Köztudott, hogy a gépjárműadó mellett az iparűzési adó fele is elveszik az önkormányzatoknál az idei évben. Az intézményeink működése zavartalan lesz, de önerős beruházások, vagy önerőt igénylő nagyobb összegű pályázatok idén nem jöhetnek szóba. A kiegyensúlyozott, stabil önkormányzati gazdálkodás a kötelező feladatellátást teszi lehetővé elsősorban.

 

Vigyázzanak magukra 2021-ben is!

 

Tisztelettel:

Könyves Gábor

polgármester