Söjtör Község Önkormányzata 2023. október 20-án emlékezett meg a község híres szülötte, Deák Ferenc születésének 220. évfordulójáról, illetve a település Nagytemetőjében nyugvó Festetics Mária halálának 100. évfordulójáról.

A himnusz eléneklését követően az ünneplő közösséget Nagy Bálint úr, térségünk országgyűlési képviselője, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára köszöntötte, aki beszédében Deákot az első felelős magyar kormány igazságügy-minisztereként, koncepciózus reformerként, igazi stratégaként, higgadt és felkészült vitapartnerként méltatta.

A köszöntőt követően az általános iskolások emlékeztek meg egy rövid műsorral a haza bölcséről. Ünnepi szónokként a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója, Havasi Bálint szólt az egybegyűltekhez. Főigazgató úr felidézte Deák életútját, politika pályáját és a személyes kapcsolatát Festetics Máriával.

A népdalkör hazafias dalcsokrát követően 24 szervezet helyezte el a megemlékezés koszorúit az emlékház előtt. A felszólalók mellett koszorúzott a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság képviselői, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetősége, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ szakmai vezetője, a Deák kötődésű falvak polgármesterei és a helyi intézmények, szervezetek, vállalkozások képviselői.