Söjtör Község Önkormányzata október 16-án emlékezett meg Deák Ferenc. születésének 217. évfordulójáról. A megemlékezésen részt vett többek között Manninger Jenő országgyűlési képviselő / miniszteri biztos úr, Ruzsics Ferenc, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke, Dr. Sorok Norbert, Molnár József kapitányságvezető-helyettes a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságtól, Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, a környező települések polgármesterei, a helyi intézmények vezetői és a civil szervezetek képviselői.

Az idei év mindannyiunk számára merőben más, mint amit eddig megszokhattunk a mindennapokban. A koronavírus-járvány ahogy az élet minden területére rányomta bélyegét, úgy árnyékolja be az ünnepeinket is. Községünk szülöttéről sajnos csendesebben emlékezhettünk meg ebben az évben. Nem idézhették fel nekünk az iskolások Deák életútját. Fájó, hogy nem üdvözölhettük körünkben a szlovéniai barátokat sem Zsitkócról. De akik megemlékeztek, nekik is megváltoztak a társasági szokásaik, a távolságtartás a mindennapok részévé vált.

Kicsit úgy érezhette mindenki magát, mint a szabadságharc utáni Deák, aki beköltözve a pesti Angol Királynő szállodába kissé elszigetelődött a világtól, nem utazott, keveset érintkezett a környezetével. De a történelem megmutatta Deák esetében is, hogy a pillanatnyi társadalmi, gazdasági megtorpanást minden esetben fejlődés és gyarapodás követ. Így volt ez a kiegyezést követő Magyarországon is, amely fejlődésnek az elindításában a haza bölcsének meghatározó, kiemelkedő, sőt, egyedülálló szerepe volt. Bízzunk benne, hogy jövőre mi is elmondhatjuk ugyanezt, hogy nincs olyan külső erő (se gazdasági, se egészségügyi), ami a magyar nemzetet megtorpantaná, térde kényszerítené.

A mai Covid-os időkben megfontolandó Deák egyik idézete:

“Az óvatosság, még ha túlzott volna is, mindig figyelmet érdemel, mert a túlzott merészség több kárt okozhat, mint a túlzott óvatosság.”