A Magyar Falu Program 2022. évi kommunális eszközbeszerzés kiírásán Söjtör Község Önkormányzata nevében 50 LE-s kistraktor és hozzá tartozó szárzúzó eszköz beszerzésére nyújtott be pályázatot Könyves Gábor polgármester 15 millió Ft értékben.

Söjtör község belterülete 45,75 ha méretű, melyből 18,67 ha önkormányzati tulajdonban van. A településen önkormányzati kezelésben lévő parkok, közösségi terek mellett 10 mellékutca, 2 temető, 3 emlékhely, több árokszakasz és patakmeder is van, melyek egy részének kaszálását az önkormányzat végzi/végezteti el. A községhez 3 külterületi lakott településrész is tartozik (Kispuszta, Barátipuszta, Szénásvölgypuszta), ahol a lakosság számára szintén biztosítani kell a zöldterület karbantartást, illetve télen a hóeltakarítást.

A 2017. évtől tartó Járási Startmunka Mintaprogramnak köszönhetően a közterületek karbantartásához szükséges kisebb eszközöket (fűnyíró, fűkasza, sövényvágó, ágvágó, stb.) sikerült már beszerezni az elmúlt években, ahogy egy utánfutóra szerelt nagyteljesítményű ágaprítót is. De a zöldterületek hatékony karbantartásához nélkülözhetetlen egy traktor szárzúzóval. A kaszálási feladatok egy részét megbízott vállalkozóval kell elvégeztetni kapacitás és megfelelő eszközállomány hiányában, ami jelentős többletköltséget ró az önkormányzatra. A közmunkaprogram bizonytalan jövője miatt is indokolt a géppark bővítése.

Önkormányzatunk az Agrárminisztérium Zártkerti Program pályázatából 1 hektáros saját területen gyümölcsöst telepített, illetve Leader pályázati forrásból turisztikai fejlesztés valósult meg a vendégház kialakításával, ahol szintén használni tudjuk az eszközöket, valamint a szőlőhegy és vonzáskörzetében található utak karbantartása ugyanúgy feladatunk.

Nyertes pályázat esetén önerőből szükséges további kiegészítőket vásárolni, hogy a téli hóeltakarítással, síkosságmentesítéssel kapcsolatos feladatokhoz se kelljen külső vállalkozót igénybe venni, így is csökkentve az önkormányzati kiadásokat.

Az önkormányzat és a lakosság számára egyaránt fontos a településkép és az azt körülvevő környezet rendezettsége, amihez a kommunális eszközök megléte nélkülözhetetlen. Bízunk benne, hogy az idei évben végre siker koronázza a kistraktor pályázatunkat. Az elmúlt 3 évben sajnos forráshiány miatt nem sikerült eredményesen szerepelnünk.