Söjtör Község Önkormányzata képviseletében Könyves Gábor polgármester a Magyar Falu Program keretében pályázatot nyújtott be a felelős állattartást elősegítő ivartalanítási programra, az állatok veszettség elleni összetevőt tartalmazó monovalens védőoltással történő beoltására és transponderrel történő megjelölésére. A pályázat keretében összesen 73 beavatkozás végrehajtására kerülhet sor kutyák és macskák számára. A projekt költségvetése 1 153 140 Ft. Az önkormányzat Dr. Fendrik Péter szakállatorvossal kötött feladatellátási szerződést.

Az önkormányzat minden évben együttműködik Dr. Fendrik Péter szakállatorvossal az évenkénti eboltások során. Rendszeresen végzünk a településen ebösszeírást is. Emellett több esetben nyújtottunk segítséget a nem kívánt állatszaporulat kérdésének a megoldásában is. Szoros együttműködésben állunk a zalaegerszegi Együtt Egy Életért, Ártatlan Állatokért Egyesülettel. Csak az idei évben 23 esetben mentettünk közösen ebeket, valamint számos háztartáshoz juttattunk el kutyaházat, kutyatápot az állatok tartási körülményeinek a javítására. De a Zalaegerszegi Állatmenhely részére az idei évben tűzifaadományt is nyújtott az önkormányzat.

Tapasztalatunk szerint a lakosság részéről vannak tájékozatlan állattartók. Jelen pályázat segítségével kívánjuk elérni, hogy a háztartások előbbre lépjenek a felelős állattartás irányába. Megértsék azt, hogyha kevesebb a szaporulat, akkor kevesebb a kóbor állat is, amivel végső soron az állatmenhelyek kihasználtsága is csökkenthető.

A benyújtott pályázat támogathatóságáról a Miniszterelnökség 65 napon belül dönt.