Söjtör Község Önkormányzata a Miniszterelnökség Magyar Falu Program pályázat “Önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztése, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzések-2024” kiírásán 33 971 375 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült!

A pályázat – melyet Könyves Gábor polgármester készített el – a Söjtöri Óvoda férőhelybővítéssel járó fejlesztésére irányul. Köszönet Magyarország Kormányának, illetve Nagy Bálint országgyűlési képviselőnknek, államtitkár úrnak a hathatós segítségért, hogy támogatta az önkormányzat törekvéseit!

Söjtör község abban a szerencsés helyzetben van, hogy permanens növekedést mutat a gyermekszületések és a betelepülő gyerekes családok száma. Az önkormányzat Képviselő-testülete a 2022/2023-as nevelési évtől kezdve kényszerűségből úgy döntött, hogy ideiglenesen átengedi az önkormányzat tárgyaló- és házasságkötő termét óvodai férőhelynek. Ezzel egyidejűleg a Képviselő-testület úgy határozott, hogy elkészítteti az óvoda bővítésének a terveit, ami a két csoportszoba teraszainak beépítését jelenti. 2022. szeptemberében jogerős építési engedélyt is szereztünk a két foglalkoztató helyiség megépítéséhez, melyekből a jelen pályázatban az egyik (a kiemelt képen szemből a jobboldali terasz) beépítésével és bővítésével egy 30 m2-es foglalkoztató helyiség és hozzá tartozó, ugyanekkora szabadtéri terasz kialakítása valósul meg, ahol egy kiscsoportnyi óvodás napi ellátása, fejlesztése, altatása biztosítva van.

A 30 m2 hasznos alapterületű, lapostetős helyiség 20 cm-es homlokzati és 14 cm-es mennyezeti szigetelést kap a minél nagyobb energiahatékonyság elérése céljából. A helyiségbe hűtő-fűtő klímaberendezés is kerül. A 30 m2-es terasz új kialakítású, melyet gyermekbarát WPS borítással fedünk.

A Söjtöri Óvoda épületét az önkormányzat az elmúlt években teljeskörűen felújította. Önerőből megtörtént a nyílászárók cseréje, a homlokzati hőszigetelés, illetve a belső terek komplett felújítása a bútorzattal együtt. 2020-ban a Magyar Falu Program támogatásából megvalósult a tetőszerkezet cseréje, napelemek kerültek az épület tetejére, illetve megújult az udvari játszótér.

Söjtör Község Önkormányzata igyekszik minden lehetőséggel segíteni a helyi, kisgyermekes családok boldogulását. A Söjtöri Család- és Gyermekjóléti Szolgálat december hónapban 39 olyan családnak osztott ki baba-mama csomagot, ahol 0-2 éves korú gyermek nevelkedik. Ebből a számból is látszik hosszabb távon az óvodai férőhelyek iránti igény. A Söjtöri Óvodának kistérségi szerepe is van, hiszen nem csak a helyi, hanem a környező településekről is fogad óvodásokat. Fontos kiemelni, hogy a fejlesztéshez a tárgyi feltételek mellett szakképzett személyzet is rendelkezésre áll.

Bízunk benne, hogy szeptember 1-én már az új foglalkoztató helyiséget is igénybe tudják venni a söjtöri ovisok 🙂