Söjtör Község Önkormányzata Képviselő-testülete legutóbbi ülésén módosította a 2/2032 (II.11.) a temetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló önkormányzati rendeletét, mivel augusztus hónapban elkészült a Béke utcai Nagytemetőbe az urnafal, ami 8 db urnafülkét tartalmaz. Ezzel a beruházással tovább bővül a temetői szolgáltatások köre.

A rendelet értelmében 1 db urnafülke 25 éves időtartamra történő megváltása bruttó 200 000 Ft-ba kerül. Az urnafülkébe 2 db urna helyezhető el, így gyakorlatilag 2×100 000 Ft a költség. A megváltással kapcsolatos ügyintézésre a közös önkormányzati hivatalban van lehetőség. Felhívjuk a figyelmet, hogy a rendelt értelmében – az egységes megjelenés miatt – az urnafal írástáblájának szövegezését előre egyeztetni kell az önkormányzat illetékeseivel.

Az urnás temetés legfontosabb előnye a költséghatékonyság. A hamvveder ára elenyésző a koporsóhoz képest. Ráadásul az urnás sírtábla elkészíttetése is jelentősen olcsóbb, mint egy komplett síremléké. Az urnafülkék gondozása mind időbeli, mind anyagi tekintetben is minimális. Az urnafülke mellett kívül lehetőség van mécsesek, virágok, emléktárgyak elhelyezésére.