Az Állatok Világnapján, október 4-én az Önkormányzat kezdeményezésére széleskörű összefogással sikerült felszámolni Szénásvölgy-pusztán egy illegálisan működő kutyatenyészetet. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és 11 civil állatvédő szervezettel közösen hajtottuk végre a razziát és az ebek elkobzását.

Egy ingatlanközvetítő cég tulajdonában lévő szénásvölgy-pusztai lakóingatlanon egy külföldi állampolgárságú nő tartott/tenyésztett kisméretű kutyákat embertelen, horrorisztikus körülmények között. A kerítésen kívülről nem volt látszata annak a borzalomnak, amit a faládákban, tyúkketrecszerű tárolókban, melléképületekben és az ingatlanon található házban tapasztaltunk. A sokat látott budapesti állatvédők is egyértelműen kijelentették, hogy ehhez hasonlót még nem tapasztaltak a munkájuk során.

Az ingatlanon talált 131 db kutya a helyszínen dolgozó állatorvos szerint kórosan alultáplált, folyadékhiányos volt, többen közülük betegek, tetvesek voltak, néhány kutya megvakult a tartás során, illetve olyan sérüléseket szenvedett el a helyenként több 10 cm vastag, összeszáradt ürülékhalomban, hogy végtagi amputáció vár rájuk. Az udvaron található működésképtelen hűtőszekrényekben foszlásnak indult baromfitetemek voltak tárolva, feltételezhető, hogy ezeket a dögöket adta a nő az állatoknak táplálékul.

Késő estére sikerült minden ebet chippel ellátni, azonosítani, lefényképezni és elosztani az állatvédő szervezetek között. A kutyákra alapos állatorvosi vizsgálat vár, ezt követően remélhetőleg meggyógyulva, megerősödve szerető gazdikra találnak majd.

Az önkormányzat és a rendőrség is megtesz minden lehetséges jogi lépést az állattartóval szemben!