Madárvédelemre nevelés

madarvedelem„Az élet igazi zamatát

a gyerekek

és a madarak ismerik.”

Goethe)

 

Madárvédelemre nevelés a Söjtöri Óvodában

A környezetvédelemre nevelés az óvodai nevelőmunka szerves részét képezi. Az élő és élettelen világ sokrétű megtapasztalása, az élet apró szépségeire való rácsodálkozás a gyermekek veleszületett sajátossága, ezt támogatva, erősítve nevelhetjük őket a növények, állatok, a víz, a föld, a tiszta levegő szeretetére, védelmére.

Vidéki óvoda lévén a természeti környezet közvetlen közelsége számos lehetőséget kínál a természetvédelemre nevelésre. Óvodánk tágas udvarán lehetőség nyílik a fák, bokrok, virágok megfigyelésére, a lepkék, rovarok csodálatára. A gyermekek nagy örömére gyakran egy-egy kismadár is udvarunkba téved. Ilyenkor a kicsik szinte néma csendben figyelik hova repül, mikor hallatja a hangját. 2009-ben kollektívánk Madárvédelemre nevelés az óvodában címmel önálló intézményi innovációs programot dolgozott ki. A program kiemelt célja, hogy közelebbről megismertessük az óvodásokat a környezetükben élő madarakkal, azok fészkelőhelyével, hangjával, táplálkozásával. A madarak megfigyelésével, gondozásával felelős magatartásra, tudatos madárvédelemre szoktassuk a gyermekeket.

          A program első lépéseként óvodaudvarunkat madárbarát udvarrá tettük. Madáretetőket, madárodúkat helyeztünk ki, s folyamatos madárvédelmi munkákra szoktattuk a gyerekeket. A kis vendégeket madárhangot utánzó madárcsalogató sípokkal is igyekeztünk udvarunkba csalogatni. Minden nevelési évben évszakonként 1-1 hetet a madaraknak szentelünk, ilyenkor a versek, mesék, dalok, ábrázoló- és kreatív tevékenységeink is a madarakról szólnak. A nagycsoportosok szeptemberben saját kismadarat választanak maguknak, s az adott kismadár életét kiemelt figyelemmel kísérik. Ha tehetjük, a tavasz folyamán a nagyobbakkal ellátogatunk a Fenékpusztai Madárgyűrűző és repatriáló állomásra, ahol Szabolcs és Benedek már ismerősként fogad bennünket. A „balatoni madármentőknél” módunk van megfigyelni a madárgyűrűzés rejtelmeit, a sérült madarak gyógyítását és bepillanthatunk egy-egy odúba is.

A jövő feladatai közé tartozik, hogy óvodánk udvarára olyan fákat, bokrokat telepítsünk, melyek fészkelő- és búvóhelyet, termésükkel táplálékot nyújtanak a madaraknak.

Nagy álmunk még, egy madáritató tavacska kialakítása, mert ezáltal elérhetővé válna, hogy ne csak a téli, etetési időszakban, hanem a nyári melegben is madárcsicsergéstől legyen hangos az óvodaudvar.