24. alkalommal is elrajtol a Deák teljesítménytúra

24. országos Deák teljesítménytúrák Söjtörön

A Söjtöri Természetjáró Klub 2017. október 22-én, vasárnap 24. alkalommal rendezi meg a Deák teljesítménytúrákat Söjtör környékén. Célunk a „haza bölcsének” munkássága előtt való tisztelgés és Söjtör környéke természeti értékeinek megismertetése egy szabadidős sportprogram keretében.

A rendezvényre a község lakosságát sok szeretettel meghívjuk!

Rajt és cél helye: Söjtör, Méhész Egyesület épülete (Deák Ferenc út 164.)

A teljesítménytúrák útvonalai:

Deák 70:         Söjtör – Deák-kút – Vas-völgy – Börzöncei-hegy – Oltárci vh. – Bocska – Zalaszent-balázs – Mackó-forrás – Pusztaszentlászló – Pusztaederics – Rádiháza – Bezerédi-erdő – Söjtör

Deák 55″B” (Bocskán át): Pusztaszentlászlóig a Deák 70 útvonala, majd – Válicka-part – Söjtör

Deák 55″R” (Rádiházán át): Söjtör – Deák-kút – Vas-völgy – Börzöncei-hegy – Zalaszentbalázs – Mackó-forrás – Pusztaszentlászló – Pusztaederics – Rádiháza – Bezerédi-erdő – Söjtör

Deák 40:         Pusztaszentlászlóig a Deák 55″R” útvonala, majd – Válicka-part – Söjtör

Deák 30:         Söjtör – Deák-kút – Vas-völgy – Pusztaszentlászló – Pusztaederics – Gáni-hegy – Bezerédi-erdő – Söjtör

Deák 20:         Söjtör – Deák-kút – Vas-völgy – Pusztaszentlászló – Válicka-part – Söjtör

 

Túra neve:                   Deák 70                      Deák 55B       Deák 55R       Deák 40                      Deák 30            Deák 20

Táv:                            69,16 km         55,17 km         54,75 km         40,76 km         31,20 km         19,67 km

Szint:                          1240 m                       980 m              1060 m                       800 m              560 m              300 m

Szintidő:                     17 óra              13 óra              13 óra              10 óra              8 óra                6 óra

Nevezési díj:   900 Ft/fő         900 Ft/fő         800 Ft/fő         800 Ft/fő         800 Ft/fő         800 Ft/fő

Indítási idő:                6:00 – 6:30      6:00 – 6:30      6:30 – 8:30      6:30 – 8:30      7:30 –10:00     7:30 –10:00

 

Söjtörieknek és a Válicka-völgye Kistérség lakóinak minden távon 100 Ft/fő nevezési kedvezmény!

 

Szolgáltatás: Több helyen tea, üdítő, vajas-, mézes- és zsíroskenyér, valamint a rajt-célban csomag-megőrzés. A 70, 55, 40 km-es távokon csokoládé is.

 

Díjazás: A kiírt útvonalat szintidőn belül teljesítők kitűző- és oklevéldíjazásban részesülnek.

(A 70 km-es távon a kitűző a teljesítés számától függően változik.)

 

Megjegyzés: A megkopott, régi turistajelzéseket alkalmi szalagozás egészíti ki, a túra során az útvonalkövetésben erre is lehet támaszkodni. Az ellenőrzőpontok 6 km/h menetsebességre nyitnak és relatív szintidőre zárnak. A túra végén 12:00 – 19:00 óra között lehetőség lesz Deák Ferenc 2003-ban felújított szülőházának és a benne található Deák-emlékkiállításnak a megtekintésére!

 

FIGYELEM! A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendezőségtől kártérítés semmilyen címen nem követelhető!

 

További információkkal készséggel áll rendelkezésre:

ifj. Toplak József  főrendező:    20/412-7732           kektura@gmail.com

 

Szépidőt, jó túrázást, sikeres teljesítést kívánunk!

a Rendezőség

Idén is folytatódik a szociális tűzifa osztás

Söjtör Község Önkormányzata a Belügyminisztérium pályázatán 1.428.750,- Ft támogatást nyert szociális célú tűzifa vásárlásához, a támogatás ténylegesen 75 erdei m3 tűzifa beszerzésére elegendő.

Az önkormányzat képviselő-testülete vissza nem térítendő természetbeni támogatásként a rendelkezésre álló keret terhére tűzifát biztosít a Söjtör község közigazgatási területén lévő lakás tulajdonosának, bérlőjének vagy albérlőjének a helyiség téli fűtésével kapcsolatos kiadásai viseléséhez, amennyiben az alábbi együttes feltételeknek megfelel:

  1. a) téli fűtését tűzifával oldja meg,
  2. b) Söjtörön állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik és életvitelszerűen Söjtörön tartózkodik,
  3. c) a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át (37.050,- Ft), egyedülélő esetén 150%-át (42.750,- Ft) nem haladja meg.

A fenti jövedelmi viszonyoktól eltérően szociális célú tűzifa támogatásban részesíthető kivételes méltányosságból az is, aki (természeti csapás, katasztrófa, baleset, hosszabb orvosi kezelés miatt) rendkívüli élethelyzetbe került és segítség nélkül a létfenntartása veszélybe kerülne.

A szociális célú tűzifa támogatási ellátásról Söjtör Községi Önkormányzat Képviselő-testülete dönt a rendelkezésre álló tűzifa mennyiségig.

Az ellátás iránti kérelmet a Söjtöri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet előterjeszteni 2017. november 10-ig. A kérelemhez mellékelni kell a megelőző 1 havi jövedelemigazolást, illetve egyéb, méltányossági körülményt igazoló dokumentumot.

Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás. Amennyiben a rendelkezésre álló tűzifa elfogy, a további kérelmek elutasításra kerülnek.

Felújításra kerül Deák-napra az Emlékház északi fala

A napokban megkezdődik a Deák Emlékház északi falának felújítása, hogy Deák Ferenc születésének 214. évfordulójának, illetve a kiegyezés 150. évfordulójának megünnepléséhez méltó állapotba kerüljön az épület külseje. 2003 óta ennek a falszakasznak az állaga erősen megromlott, a vakolat több helyen lepotyogott, a fal csúnyán mohásodni kezdett. A renoválás ca. egy hetet vesz majd igénybe.

Bestiális körülmények közül mentettünk meg 131 db kutyát

Az Állatok Világnapján, október 4-én az Önkormányzat kezdeményezésére széleskörű összefogással sikerült felszámolni Szénásvölgy-pusztán egy illegálisan működő kutyatenyészetet. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság és 11 civil állatvédő szervezettel közösen hajtottuk végre a razziát és az ebek elkobzását.

Egy ingatlanközvetítő cég tulajdonában lévő szénásvölgy-pusztai lakóingatlanon egy külföldi állampolgárságú nő tartott/tenyésztett kisméretű kutyákat embertelen, horrorisztikus körülmények között. A kerítésen kívülről nem volt látszata annak a borzalomnak, amit a faládákban, tyúkketrecszerű tárolókban, melléképületekben és az ingatlanon található házban tapasztaltunk. A sokat látott budapesti állatvédők is egyértelműen kijelentették, hogy ehhez hasonlót még nem tapasztaltak a munkájuk során.

Az ingatlanon talált 131 db kutya a helyszínen dolgozó állatorvos szerint kórosan alultáplált, folyadékhiányos volt, többen közülük betegek, tetvesek voltak, néhány kutya megvakult a tartás során, illetve olyan sérüléseket szenvedett el a helyenként több 10 cm vastag, összeszáradt ürülékhalomban, hogy végtagi amputáció vár rájuk. Az udvaron található működésképtelen hűtőszekrényekben foszlásnak indult baromfitetemek voltak tárolva, feltételezhető, hogy ezeket a dögöket adta a nő az állatoknak táplálékul.

Késő estére sikerült minden ebet chippel ellátni, azonosítani, lefényképezni és elosztani az állatvédő szervezetek között. A kutyákra alapos állatorvosi vizsgálat vár, ezt követően remélhetőleg meggyógyulva, megerősödve szerető gazdikra találnak majd.

Az önkormányzat és a rendőrség is megtesz minden lehetséges jogi lépést az állattartóval szemben!

Keszthelyen jártak a söjtöri műkedvelők

2017. szeptember 30-án a késő délutáni órákban a söjtöri művészet kedvelők kis csoportja – Hermán Gyöngyi tanárnő vezetésével – részt vett a Művészek Szabad Alkotóközössége Balatoni Múzeumban nyílt kiállításának megnyitóján, majd “megfürdőzött” a balatoni ősz napsugaraiban.

Átépítette az E.ON a szénásvölgyi hálózatot

Az E.ON Dél-Dunántúli Áramhálózati ZRt. nagykanizsai üzeme szeptember hónapban átépítette a Söjtör Szénásvölgy-puszta területén található villamos hálózatot további veszteségcsökkenés elkerülése érdekében. A kampós áramlopások megelőzése céljából ún. “mászhatatlan” villanyoszlopokat telepítettek. A tizennégy méter magas, hengeres villanyoszlopokra elvileg az arra nem hivatottak nem tudnak feljutni, ráadásul a vezetékek az oszlopok közelében szigeteltek.

140 járművel rajtoltak el idén a motorosok Söjtörről

Minden várakozásunkat felülmúlta az idei Söjtöri Veterán Motoros Találkozó résztvevőinek száma, ugyanis a tavaly még rekordnak számító 85-höz képest idén 140 jármű érkezett Söjtörre a csípős reggel ellenére. Így a 167 fő regisztrációja és a megnyitó után igen népes csapat indult el a Haza Bölcsének söjtöri szülőházától. Első megállónk Zalaapátiban volt, ahol a Csordás Tamás által felépített pályán zajlott az ügyességi verseny. Az elmúlt évekhez képest minden kategóriában nőtt az indulók száma. A díjátadó után Keszthely felé vettük az irányt, a város határától rendőrségi felvezetéssel érkeztünk a Fő térre. A Vajda János Gimnáziumban megemlékeztünk Deák Ferencről, aki 1811-12-ben itt tanult. Majd a vállalkozó kedvűek KRESZ-, és történelemtudásukról adtak számot. További utunk Balatonedericsre vezetett, ahol megvendégeltek bennünket egy finom babgulyásra. Az ezt követő ünnepség keretében leleplezett Deák emléktáblát megkoszorúztuk, majd a helyi kerékpárosokkal közösen elsőként gurultunk végig a felavatott Deák-téren. Az eddigi találkozóinktól eltérően idén itt ért véget a túra, a program további része fakultatív volt: néhányan Szigliget felé vették az irányt, mások a Kis-Balatonhoz gurultak, volt,aki maradt az edericsi programokon (díjlovaglás bemutató, vidám színpadi játék) és akadt, aki egyenesen hazamotorozott.

Szervezőként nagyon elégedettek vagyunk, hiszen 179 fő túrázott velünk, s az időjárás is kegyes volt hozzánk.

Köszönjük valamennyiőtöknek a részvételt, a motoros forgalomirányítóknak, a keszthelyi rendőröknek és polgárőröknek az útvonal biztosítást, a keszthelyi önkormányzatnak a behajtási engedélyt, támogatóinknak a felajánlásokat és rendezőtársainknak a munkát!

A találkozó legidősebb motorosa Tóth Béla (75 éves), legfiatalabb motoros Hordós Dávid (17 éves), legidősebb motor Simon Zsolt 1939-es UT-23252-je, legmesszebbről, a Békés megyei Kamutról érkezett Kertész Zsolt és Bea, legmesszebbről,Budapestről gurult Életes Jani és Gabi, a KRESZ versenyt Gombkötő Attila, a Deák totót Száraz István és Gyöngyi nyerte. Az ügyességi verseny győztesei: Soós Balázs (50 ccm-ig), Nagy András (51-125 ccm), Vörös János (126-350 ccm), Fülöp János (350 ccm felett), Fehér Georgina (oldalkocsis).

Üdvözlettel

Klujber Laci és Ricsi

Aktív részvétel a nemzetközi autómentes napon

Községünk szeptember 22-én aktívan részt vett a nemzetközi autómentes napon. A délelőtti órákban a Söjtöri Deák Ferenc Általános Iskola diákjai a polgárőrség által lezárt Petőfi utcai szakaszt birtokukba vették. Klujber László oktató vezetésével, Tánczosné Blaskovics Erika igazgató nő társaságában a kerékpárral érkezett diákok KRESZ-parkot építettek fel, ahol próbára tették a tudásukat. A lakosság napközben magasfokú toleranciát mutatott az Önkormányzat kezdeményezésével szemben. Külön köszönet a Söjtöri Polgárőr Egyesület tagjainak, akik a lezárás ideje alatt biztosították a településen a zavartalan közlekedést.

 

Szenzációs volt a szüreti felvonulás és bál

Szeptember 16-án tartottuk községünkben a szüreti felvonulást. A menet 3 lovassal, 1 lovaskocsival, 9 kerti traktorral és 4 gépkocsival indult el. A közel 150 fős társaság négy és fél óra alatt ért körbe a falun. Gratulálunk a résztvevőknek, hogy a bizonytalan idő ellenére is ilyen szép számban összegyűltek. Ezúton is köszönjük minden kedves lakosnak a kínálást!  A felvonulók között számos vendégünk is volt – a festőtábor művészei, a zsitkóci polgármester és vendégei, a zsitkóci önkéntes tűzoltók. A felvonulást követően a résztvevők szüreti bállal búcsúztatták a napot!

Reméljük, hogy jövőre is ilyen szenzációs szüreti felvonulással tudunk kirukkolni!

Polgárőrök figyeltek a biztonságos iskolakezdésre

A Söjtöri Polgárőr Egyesület tagjai az iskolakezdés időszakában, a reggeli órákban – kettő héten keresztül – a helyi Deák Ferenc Általános Iskola közvetlen környezetében segítették a tanulók biztonságos közlekedését. Köszönjük közbenjárásukat!

Autógumikat nyertek a Polgárőrök

A Söjtöri Polgárőr Egyesület a Hankook Tire Magyarország Kft. által kiírt program keretében eredményesen pályázott egy-egy garnitúra nyári, illetve téli gumiabroncsra. Az abroncsok átvételére a napokban a Kft. rácalmási telephelyén került sor, amelyen a Hankook meghívására részt vett településünk polgármestere, Könyves Gábor úr is.

Európai Mobilitási Hét

Söjtör Község Önkormányzata 2017. szeptember 22-én csatlakozik az „EURÓPAI MOBILITÁSI HÉT” programsorozathoz. A program fő célja a környezetbarát és fenntartható közlekedés népszerűsítése.

A nemzetközi programsorozat az autózás helyett a közösségi közlekedés használata, a kerékpározás és gyaloglás mellett érvel. Ez a szemléletformáló program a települések környezettudatos, helyes és biztonságos közlekedését népszerűsíti.

Söjtörön 2017. szeptember 22-én reggel 8 órától délután 16 óráig lezárásra kerül a Petőfi utca I. Világháborús emlékműtől a Polgármesteri Hivatalig tartó szakasza. Így pénteken a vegyesbolt előtti parkolórész és a Gálota autómentes övezetté válik! A forgalomelterelésben a Söjtöri Polgárőr Egyesület tagjai aktívan részt vesznek.

Kérek mindenkit, hogy minél többen közelítsék meg aznap biciklivel vagy gyalog az iskolát, a vegyesboltot vagy a hivatalt és türelemmel viseltessenek a lezárás ideje alatt a jó ügy érdekében!

Toborzást tartott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság

2017. szeptember 6-án a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság toborzást tartott a helyi IKSZT épületében hátrányos helyzetű személyek részére az EFOP-3.7.1-17-2017-00001 “Aktívan a tudásért” elnevezésű projekt keretében. A résztvevők különböző képzési lehetőségek felől kaptak tájékoztatást. A Főigazgatóság emellett kihelyezett tájékoztatót tartott a szénásvölgy-pusztai településrészen.